Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost

otvorenje u četvrtak, 10. listopada 2013. u 12 sati u Školici i predvorju

Putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

„Svrha priče o Anne Frank jest progovoriti o temama koje su i danas aktualne u našem društvu, o djeci koja bivaju žrtvama diskriminacije i zločina protiv čovječnosti diljem svijeta“, izjavila je predsjednica HERMES-a, Julia Mikić prigodom otvorenja izložbe, koja je u Hrvatskoj proširena panelima posvećenima ratovima na našim prostorima.

Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a nakon Zagreba gostovat će i u Osijeku, Rijeci i Splitu. U Hrvatskoj se odvija u sklopu 750.000 kuna vrijednog projekta Povijest za svijest koji financira Europska unija, a koji je podržao i predsjednik Ivo Josipović.

Muzej suvremene umjetnosti i njegov Pedagoški odjel sa zadovoljstvom su ustupili prostor kako bi omogućili da izložba ima što veći broj posjetitelja, pogotovo mladih, te pružili potrebnu logistiku.

Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost besplatna je i otvorena za javnost: od 10. 10. do 30. 11. 2013. u Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škola (www.msu.hr; email:edukacija@msu.hr)

Razgledati možete: utorak – nedjelja od 11 do 17 sati; ponedjeljkom zatvoreno

Za dodatne informacije i prijavu organiziranih posjeta, posjetite:

http://www.hermes-communiaction.hr/aktivnosti/povijest-za-sadasnjost


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.