Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

„Elbphilharmonie“ Herzoga & de Meurona

U suradnji Dana Orisa i MSU-a, u No galeriji se 19. listopada u 20.00 otvara izložba: „Elbphilharmonie“ Herzoga & de Meurona.

ORIS KVADRA NAGRADU za doprinos arhitekturi ove je godine uredništvo časopisa Oris dodijelilo uredu Herzog & de Meuron za projekt „Elbphilharmonie“ u Hamburgu, Njemačka.

Arhitekti Jacques Herzog i Pierre de Meuron, ubrajaju se u najuglednije arhitekte današnjice, već nekoliko desetljeća redovito stvaraju specifičnu arhitektonsku produkciju čije su karakteristike arhitektonska inteligencija, eksperimenti u aplikaciji materijala i najviša kvaliteta izvedenih radova. Kao početne impulse njihova arhitektonskog promišljanja mogli bismo spomenuti bazelsku modernu specifičnog kontinuiteta, ideje (ali ne i oblike) njihova učitelja Alda Rossija te konceptualnu umjetnost Josepha Beuysa.

Utemeljen u Baselu 1978. ured Herzog & de Meuron poznat je po projektima koji su istovremeno vrlo inovativni, ali i prilagođeni položaju, zemljopisnim odrednicama i kulturi područja u koji su smješteni. Iako su većina njihovih projekata poznate javne zgrade, poput stadiona i muzeja, autori su i nekoliko privatnih projekata, poput stambenih zgrada, ureda i tvornica.
Zgrada Elbphilharmonie u Hamburgu, koja se gradi, bit će kulturni kompleks koji će udomljavati niz aktivnosti, a sadrži novu filharmonijsku dvoranu, hotel, privatne stanove i javni trg s pogledom na hamburški Speicherstadt.

Na ovogodišnjim 13. danima Orisa u Lisinskom predavanja će održati brojna svjetski poznata imena.
Christian Kerez, švicarski arhitekt, autor je poznate škole u Leutschenbachu, u Švicarskoj.
Gilles Vidal iz Francuske, glavni je dizajner Peugeot Degisn Laba koji je autor dizajna glasovira Peugeot za tvrtku Pleyel. Tham & Videgård, švedski dvojac, istaknuli su se projektom „Tree hotel“ u Švedskoj.
Herman Hertzberger istaknuti je nizozemski arhitekt poznat po brojnim projektima i izdanim knjigama.
Davor Pavuna hrvatski je fizičar i izumitelj. Petra Čeferin profesorica je Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani i autorica brojnih knjiga i stručnih članaka o arhitekturi. Nieto i Sobejano, arhitektonski je španjolski dvojac, autori novootvorenog Centra suvremene umjetnosti u Córdobi, Španjolska. Juhani Pallasmaa sveučilišni je profesor i autor brojnih knjiga i eseja. Wiel Arets iz Nizozemske, dekan je Fakulteta arhitekture Tehnološkog instituta u Illinoisu te autor brojnih projekata. Dva arhitekta, Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, hrvatski arhitektonski dvojac, poznat po brojnim izvedenim obiteljskim kućama.

Herzog & de Meuron jedni su od najpoznatijih svjetskih arhitektonskih ureda te dobitnici brojnih nagrada i priznanja u polju arhitekture, uključujući Pritzkerovu nagradu za arhitekturu (SAD, 2001.)
Upravo je ured Herzog & de Meuron dobitnik ovogodišnje Oris Kvadra Nagrade.

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozij, u organizaciji Orisa – kuće arhitekture, koji će se 19. i 20. listopada održati u Velikoj dvorani Vatroslav Lisinski.
Simpozij je nastao nakon početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već petnaestu godinu kao dvomjesečnik te do sada broji 83 izdanja. Koncepcija časopisa Oris bazira se na promociji i vrednovanju arhitekture koja predstavlja kulturni i društveni doprinos.
Od broja 80 časopis izlazi u proširenom izdanju, u smislu opsega i sadržaja. Uz arhitekturu kao temelj u većoj mjeri zastupljen je dizajn i umjetnost, a uvedene su i nove teme poput filma, kazališta, mode i putopisa. Ideja je časopis približiti široj publici zainteresiranoj za kulturne teme. Uz novi koncept i proširen obujam Oris je dostupan i na kioscima i to po puno povoljnijoj cijeni od 35 kn.

Simpozij Dani Orisa organizira se od 2000. godine kao dvodnevno događanje sa predavanjima istaknutih internacionalnih i lokalnih arhitekata. Izbor predavača i njihov odaziv rezultat je sve veće međunarodne 'vidljivosti' časopisa te mreže suradnika i autora koju je Oris tijekom godina izgradio.
Na Danima Orisa do sada su predavali istaknuti svjetski arhitekti, dobitnici najvećih arhitektonskih nagrada i priznanja poput: Stevena Holla, Petera Zumthora, Toma Maynea, Alvara Size, Shigeru Bana, Fumihiko Makija, Kazuyo Sejime, Rafaela Monea.... ali i radikalni ili eksperimentalni autori kao što su: Sami Rintala, François Roche, Smiljan Radić, Alexander Brodsky.....

Dani Orisa održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba, Grada Ljubljane te veleposlanstava država iz kojih dolaze ovogodišnji predavači.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.