Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Chris Dercon

Upravljanje institucijama kulture u 21. stoljeću

Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo RH u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske i MSU pozivaju vas na javno predavanje i radionice Chrisa Dercona, ravnatelja londonskog muzeja Tate Modern i njegovih suradnika Donalda Hyslopa i Kasie Redzisz:


„Upravljanje institucijama kulture u 21. stoljeću“
u petak 8. i u subotu 9. studenog 2013. u Dvorani Gorgona MSU-a

Iz programa:
petak, 8. 11. 2013, u 18.00 sati, Dvorana Gorgona
Predavanje Chrisa Dercona „Upravljanje institucijama kulture u 21. stoljeću“ bavi se ulogom muzeja u društvu, te izazovima predstavljanja suvremene umjetnosti i upravljanja galerijama. Gospodin Dercon iznijet će svoju viziju razvoja i budućnosti Tate Modern te pokušati približiti sudionicima koncept „besplatne umjetnosti“, umjetnosti kao javnog dobra, izazova i trendova prezentacije umjetnosti na primjeru galerije kojom upravlja.
Chris Dercon svojevrsna je zvijezda u svijetu kulturnog menadžmenta, naveliko tražen i pozivan predavač diljem svijeta. Njegov moto je: “Kad se jednom uspostavi red, sve se može ispremetati.” Imao je vodeću ulogu u dinamičnom razvoju i upravljanju nekolicine drugih važnih međunarodnih kulturnih institucija, poput: P.S. 1 u New Yorku, The Witte de With Centre for Contemporary Art i Museum Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu, kao i Haus der Kunst u Münchenu.

subota, 9. 11. 2013, 10.00-15.00 sati, Dvorana Gorgona
Na radionicama u tri sesije propitivat će se odnos između starih i novih institucija, malih i velikih udruženja, nevladinih organizacija i ustanova kao i relacija između privatne i javne umjetnosti općenito. Poseban fokus je na implementacijskim i financijskim izazovima koncepta „besplatne umjetnosti“. Ujedno, na radionicama će biti riječi o ulozi različitih kulturnih institucija u urbanističkom razvoju te kako poticati uključivanje i razvoj partnerstva s lokalnom zajednicom.

PROGRAM

10:00 RADIONICA: Upravljanje institucijama kulture u 21. stoljeću

10:00 – 11.00 Prva sesija – „Stare institucije i nove institucije“

Moderira: mr.sc.Snježana Pintarić, v. d. direktorica Muzeja suvremene umjetnosti

11:00 – 11:20 Stanka za kavu

11:20 – 12:30 Druga sesija – „Male institucije i velike institucije“

Moderira: Emina Višnić, ravnateljica Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade

12:30 – 13:30 Stanka za ručak

13:30 – 15:00 Treća sesija – „Privatno i javno“

Moderira: Leila Topić, kustosica MSU-a


Predavanje i radionice su namijenjeni stručnoj i široj javnosti. Ulaz besplatan.

Organizatori događanja su: Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo RH u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske uz potporu Ministarstva kulture RH i MSU.

Biografije:

Chris Dercon

Direktor galerije Tate Modern od 2011.

2003-11 Direktor Haus der Kunst, München

1996-2003 Direktor Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

1990-96 Direktor Witte de With, centra za suvremenu umjetnost u Rotterdamu

1988-89 Programski direktor Instituta za suvremenu umjetnost P.S.1 u New Yorku

Chris Dercon povjesničar je umjetnosti, redatelj dokumentarnih filmova i kreativni producent. U travnju 2011. imenovan je za direktora muzeja Tate Modern u Londonu. Prije toga bio je direktor muzeja Haus der Kunst u Münchenu, muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu i Witte de With, centra za suvremenu umjetnost u Rotterdamu, kao i programski direktor muzeja P.S.1 u New Yorku. Bio je kustos ili jedan od kustosa izložaba umjetnika kao što su André Cadere, Dan Graham, Konstantin Grcic, Hans Haacke, Carlo Mollino, Helio Oiticica, Paul Thek, Ai Weiwei i Franz West. Autor je i urednik mnoštva kataloga, likovnih publikacija, predavanja i intervjua diljem svijeta. Danas se posebice zanima za stare i nove tkanine. Obavlja opsežna kulturalna istraživanja i surađuje s kreativnim producentima u Brazilu (od 1988.), Sjevernoj Africi i Levantu (od 1992.), Japanu (od 1993.), Kini (od 1999.), Indiji (od 2005.), a u najnovije vrijeme u Zapadnoj Africi, zemljama Perzijskog zaljeva i Saudijskoj Arabiji.

Kasia Redzisz

Kasia Redzisz povjesničarka je umjetnosti i kustosica. Od 2010. pomoćna je kustosica u muzeju Tate Modern, gdje je nedavno organizirala izložbu „Objects in Mirror are Closer Than They Appear“. Radila je i na retrospektivnim izložbama poput „Alighiero Boetti: Game Plan“, „William Klein + Daido Moriyama“ i „Mira Schendel“. Uz rad na međunarodnim izložbama, bavi se zbirkom Tate, istražujući umjetnost Istočne i Središnje Europe. Prije nego što se zaposlila u Tateu, radila je u Muzeju moderne umjetnosti u Varšavi. Godine 2007. utemeljila je Open Art Projects, neprofitnu organizaciju posvećenu umjetničkim projektima, u kojoj je i dalje odgovorna za program. Autorica je knjiga o poljskoj umjetnosti 80-ih i redovito piše za časopis Frieze.

Donald Hyslop

Donald Hyslop upravitelj je Regeneration and Community Partnerships u londonskom muzeju Tate Modern. Proteklih dvanaest godina vodio je program urbane obnove s naglaskom na kulturi koji je preobrazio važan dio središta Londona. Program se temeljio na nizu suradnja koje su ujedinile političke agencije, tvrtke, sheme unapređenja poslovanja i zajednice s kulturnim organizacijama i umjetnicima svjetskog ugleda. Osobito se zanima za istraživanje i promišljanje uloge koju kultura, arhitektura i muzeji mogu imati u obnovi, stvaranju lokacija te u gospodarskom i društvenom razvoju gradova i zajednica. Usto je i predsjednik odbora tržnice Borough.

Predavanje i radionice će biti na engleskom jeziku, bez simultanog prevođenja.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.