Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

TRANSLOCAL - sastanak mreže europskih muzeja suvremene umjetnosti

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu se 23. i 24. listopada 2013. održava sastanak mreže europskih muzeja suvremene umjetnosti Translocal s temom „TRANSLOCAL- reinterpretacija muzeja i njihovih zbirki“, na poziv ravnateljice MSU-a Snježane Pintarić i predsjednika Mreže Petera Pakescha.

Konferencija stavlja u fokus pitanja razvoja zbirki i njihove reinterpretacije u europskom kontekstu. Posebno će se baviti umrežavanjem muzeja na europskoj razini, razvojem zajedničkih projekata koji bi se prijavljivali na program Kreativna Europa, čije se lansiranje za period 2014.-2020. očekuje ovih dana, kao i na druge europske izvore financiranja.

Posebna tema bit će budući rad mreže osnovane prošle godine u Brnu, koja bi kao takva također mogla aplicirati na europska i međunarodna sredstva.

Sudjeluje tridesetak predstavnika europskih muzeja članova Mreže i gostujućih institucija iz Hrvatske i Europe; Moravska galerie Brno, Češka; MHKA Antwerpen, Belgija; Tate Liverpool , Velika Britanija; Muzeum Sztuki w Lodzi, Poljska; Kumu Art Museum, Talllin, Estonia; Stiftung Kunstmuseum Stuttgart, Njemačka; Stedelijk Vannabe Museum, Nizozemska; Moderna galerija Ljubljana, Slovenija; Universalmuseum Joanneum, Graz, Austrija; Kunstmuseum Lichtenstein Vaduz, Lichtenstein; Museum Polczesne, Wroclaw, Poljska; Weltkulturenmuseum, Frankfurt, Njemačka; Umjetnička galerija Maribor, Slovenija Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku; Muzej grada Koprivnice; Narodni muzej Zadar

Sastanak europskih muzeja u MSU dio je šireg jednogodišnjeg promotivno-edukacijskog projekta MSU „Europska iskustva i perspektive hrvatske kulture“, u okviru kojega je u Osijeku i Zadru gostovala izložba MSU ''NOarhiv: digitalni arhiv izlagačkih praksi konceptualne i neoavangardne umjetnosti'', koja je rezultat projekta Digitalizacija ideja, financiranog iz programa Kultura 2007.-2013., kao i radionice o mogućnostima financiranja muzejskih projekata iz europskih fondova te budžetiranju europskih projekata na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te drugih promotivno-edukativnih i umjetničkih aktivnosti. Cilj projekta je povećanje vidljivosti muzejske djelatnosti na europskoj razini te povećanje broja projekata financiranih iz europskih sredstava u hrvatskim muzejima i drugim hrvatskim kulturnim organizacijama.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.