Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

NAJAVLJUJEMO: 5. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac

Ovogodišnje jubilarne 5. dane fotografije Arhiva Tošo Dabac obilježiti će tema pokreta.

Brojna predavanja i fotoradionice tijekom studenog i prosinca održavati će se u Arhivu Tošo Dabac u Ilici 17 i Muzeju suvremene umjetnosti.

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac manifestacija je motivirana i vođena idejom promoviranja umjetnosti fotografije. Prvi Dani fotografije održani su 2007. godine o stotoj obljetnici Dabčeva rođenja, no od samoga početka u fokusu nije bio samo slavni Tošo, već i vizualne umjetnosti općenito (fotografija, film, video) kao i aspekti zaštite, čuvanja i vrednovanja fotografije u muzejskim foto zbirkama.

Do danas su na Danima fotografije održana brojna stručna predavanja i tridesetak fotografskih radionica pod vodstvom eminentnih umjetnika fotografije, gdje su se polaznicima u teoriji i praksi demonstrirali različiti fotografski modusi i izričaji.

Program Dana fotografije upravo kroz niz stručnih predavanja i foto radionica nastoji popularizirati fotografiju kao relevantnu umjetničku granu, a s obzirom da se manifestacija odvija tijekom cijeloga mjeseca, prerasla je u svojevrsni zagrebački mjesec fotografije.

Jubilarni 5. dani fotografije Arhiva Toše Dabca otvaraju se izložbom fotografija „Tošo Dabac - Uhvatiti pokret“ u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Peta je to izložba koja tematizira raznovrsnost i svestranost Dabčeva opusa i otkriva manje poznate segmente njegova rada. Ovogodišnja izložba tematski sažima motive plesa, kazališnih predstava, sportskih događanja... Odabrani radovi koji su nastajali u razdoblju od 1935. do 1950-ih godina prošlog stoljeća, kontekstualiziraju primjenjenu fotografiju ovog autora na suvremenoj fotografskoj sceni.

Kao sastavni dio manifestacije, javlja se pokret kao glavna tema u većini popratnih programa - nizu predavanja i foto radionica.

Ove godine, posebno vesele gosti predavači iz Hrvatske i inozemstva od kojih će neki po prvi put predstaviti svoj rad posjetiteljima. Kustosica fotografske zbirke u mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti Etelka Baji predstavit će zbirku svojeg muzeja, Christine Frisinghelli - osnivačica foto časopisa Camera Austria - govoriti će o položaju suvremene fotografije i radu u galeriji Camera Austria u Grazu, Maja Đurinović, povjesničarka plesa, svojim zanimljivim predavanjem, pokušati će približiti publici ples kroz aspekt umjetničke fotografije, dok će Brian Rašić govoriti o vlastitim iskustvima rock fotografa. Rašić je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s najvećima poput Muddyja Watersa, Sinatre, Beyonce, Coldplayja te je bio službeni fotograf Rolling Stonesa, Davida Bowieja i Davida Gilmoura.

Po prvi puta održat će se fotografska radionica u suradnji s Kazalištem slijepih i slabovidnih - Novi život pod vodstvom fotografa Jasenka Rasola. Hvaljena Ionescova predstava Ćelava pjevačica odigrat će se u dvorani Gorgona / MSU, a biti će otvorena svim zainteresiranim posjetiteljima.

Predavanja stručnjaka s područja fotografije, Marije Tonković (MUO), Ive Prosoli (MGZ), Leile Topić (MSU) i Hrvoja Gržine (Hrvatski državni arhiv), približit će posjetiteljima rad s ovom specifičnom umjetničkom građom jer će o fotografiji govoriti s muzeološkog aspekta. Želimir Koščević programski savjetnik Foto galerije Lang u Samoboru govorit će o desetogodišnjoj djelatnosti ove galerije.

Posebna atrakcija bit će fotografska radionica pod vodstvom austrijskog Japanca Seiichia Furuye, fotografa koji se nedavno predstavio zagrebačkoj publici u galeriji Greta. Polaznici radionice će pod Furuyinim vodstvom snimati „akrobatski rad“ profesionalnih perača prozora na zgradi Arhiva u Ilici 17.

Fotografska radionica pod vodstvom Marka Ercegovića naučiti će polaznike svemu što trebaju znati o fotografiranju pokreta na sceni, a posjetitelji će imati priliku vidjeti autorski performans i plesni solo umjetnica Josipe Bubaš i Maje Marjančić.

Fotograf Srđan Šarić će tijekom plesne predstave autorice Andreje Široki u Plesnom centru voditi radionicu fotografiranja scenskog pokreta, dok će voditelj foto radionice za najmlađe biti Luka Kedžo.

Na 5. danima fotografije Arhiva Toše Dabca predstavit ćemo i neke hrvatske umjetnike fotografije - Sandru Vitaljić, SofijuSilviu, Luku Kedža, Borisa Cvjetanović i Sandra Đukića, kao i inozemne umjetnike - Ervina Berbića i Dženata Drekovića koji će kroz prizmu aktivnosti sarajevskog Centra za fotografijupredstaviti aktualno stanje i trendove u bosanskohercegovačkoj fotografiji.

Organizatorice 5. dana fotografije: Marina Benažić i Daniela Bilopavlović Bedenik

Sva predavanja i radionice otvoreni su svim ljubiteljima fotografske umjetnosti!

Program 5. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac možete preuzeti ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.