Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Započeo je projekt Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse (BauNet)

www.baunet-info.com

1.listopada 2013. započeo je projekt Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse, koji je realiziran uz potporu EU fondova, a kojeg vodi zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.

Međunarodni istraživački i izložbeni projekt Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet) uključuje četiri kulturne institucije iz četiriju europskih zemalja - Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Voditelj projekta je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, a suorganizatori su Universalmuseum Joanneum iz Graza (Austrija), Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina) te Loški muzej iz Škofje Loke (Slovenija).

Projekt BauNet ima za cilj cjelovito istražiti i prezentirati djelovanje umjetnika iz regije koji su se školovali na znamenitoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, a dolaze iz Hrvatske: Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije: August Černigoj iz Slovenije i arh. Selman Selmanagić iz Bosne i Hercegovine. Projekt prati koncepte i pedagoške metode rada škole Bauhaus osnovane 1919. u Weimaru, njezino djelovanje u Dessau (1925.-1932.) i Berlinu do zatvaranja 1933. i utjecaj koji je izvršila na poslijeratnu suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu, s posebnim osvrtom na zagrebačku grupu EXAT 51, arhitektonsku praksu studenta Bauhausa arh. Huberta Hoffmanna u Grazu i ljubljanskog Smjera B.

Projekt BAUNET će obuhvaćati arhivsko istraživanje, digitalizaciju građe, izradu BauNet portala, bazu podataka kao središnjeg mjesta budućih istraživanja, realizaciju stručnih skupova i radionica te izložbu u MSU Zagreb 2015., koja će zatim biti prikazana u ostalim zemljama-partnerima: Austriji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Vizualni identitet projekta potpisuje Vladimir Končar, Studio Revolucija.

Za projekt Bauhaus - umrežavanje ideja i prakse / Bauhaus – Networking Ideas and Practice (BauNet), odobrena su sredstva Europske unije iz Programa Kultura 2007.-2013.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.