Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Bombardiranje očnog živca

Mini-Šutej, 1. kat prostora za povremene izložbe, od 15 do 17 sati

dob djece: 6-11 godina

Na ovotjednoj radionici „izbombardirat“ ćemo očne živce gledajući sasvim posebne slike. Jeste li znali da pomoću linija i jednostavnih geometrijskih oblika možemo izraditi slike koje titraju, neprestano se mijenjaju? Brojni umjetnici primjenjivali su znanja iz fizike, točnije optike i matematike, točnije geometrije, kako bi postigli taj efekt na svojim slikama. Jedan od njih bio je i Miroslav Šutej.

Ako se dobro zagledamo u pojedine Šutejeve slike, otkrit ćemo da se u njima krije više slika koje se pojavljuju i nestaju svaki puta kada promjenimo smjer gledanja. Ponekad uopće ne možemo razaznati što je uistinu naslikano, a što je (optička) varka, jer pri dužem gledanju ti nestalni oblici ometaju naš vid i tjeraju nas na žmirkanje. Upravo je takva slika „Bombardiranje očnog živca“, jedna od najslavnijih slika Miroslava Šuteja, koju sada nalazimo na zagrebačkoj izložbi, ali njen trajni dom je poznati muzej u New Yorku – Muzej moderne umjetnosti, poznatiji imenom MoMA.

Dobro se pripremite i otvorite oči kako biste vidjeli i ono čega nema.

Materijal i pribor su osigurani.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 8.11.2013.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.