Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Multimedijska tribina o rocku i izložba fotografija

Hrvatski rock danas i kompilacija dekada: od 80.-ih preko 90.-ih do nultih i desetih;

petak 15.11.2013. do 18 do 23 sata

Govore: Brlek, Jagatić, Jurkas, Kolega , Kostelnik , Stajčić...

Izložba fotografija Bachrach & Krištofić - Izložba prijedloga omota grupe Dorian Gray, 1982/83. Ekstenzija MSU- a, 15.11.2013. od 20 sati

(Dizajn i fotografije: Bachrach & Kristofic. Izrada printeva i produkcija: Aquarius records)

ROCK SVIRKA in live – GUMP & GOSTI & SVEMIR u dvorani GORGONA 20.30 sati

DJ OLEG – prizemlje MSU od 22 sata

Ideja je ove tribine- koja u samoj svojoj srži ima multimedijski pristup, od tuda joj i ime-pa tako uz talking imamo i exibition, svirku in live i DJ- iranje, što je sve zajedno, nadamo se, jedna lijepa akcija i poticajan popkulturni izraz u Muzeju suvremene umjetnosti.

Namjera je da se otvori jedan kontinuirani dijalog, razgovor među akterima popkulturne scene u kojima bi oni iznosili različita iskustva i sučeljavali mišljenja i stavove koji naravno ne moraju- a i ne trebaju- biti isti. Dapače.

Stoga i jesu pozvani ne samo predstavnici različitih generacija: od one novovalne koja je već zagazila u šesto deteljeće života, pa sve do ove današnje koja je tek na svojem kritičarsko-spisateljskom početku. Prisutni su tu i rock kritičari i publicisti i producenti i teoretičari kulture, a želja je da se aktivno svojim sudjelovanjem, pitanjima i

diskusijom uključe i posjetitelji iz publike i tako se, poput aktera nekadašnje punkerske scene primjerice, razbije granica između izvođača i publike.

Ovim multimedijskim tribinama u MSU (uz ovu stižu još i one o filmu, dizajnu flajera i stripu, a već je održana ona o ženskom nogometu) pokušavamo otvoriti vrata mlađim populacijama omladinske (pot/p)kulture i u praksi razbiti -u teoriji već davno razbijene- granice/zidove između suvremene umjetnosti i pop kulture (B.K.)

O izložbi :

Izložba prijedloga omota grupe Dorian Gray, 1982/83. u Ekstenziji MSU- od 20 sati

(Dizajn i fotografije: Bachrach & Kristofić)

... Kako DG nisu imali svog inovativnog Enoa, kad je album ˝Sjaj u tami˝ konačno izašao, mladi band je dobio hit singl ali se njihova nervozna funkijada negdje zagubila i pretočila u mračni pop koji je na ondašnjoj, široko postavljenoj sceni (i ta raznovrsnost zapravo je najveća kvaliteta novovalnog razdoblja) imao svoje mjesto čak i na top listama, ali na duži rok, osobito nakon hokejskih izmjena postave banda, nije imao perspektive, pa se band razišao već nakon drugog albuma.

Ali štogod mi sad (ili onda) mislili o pjesmama na toj ploči, njezina je opravica od prvog dana bila neprijeporna. Bachrach & Krištofić su složili cover koji je preživio do danas, kao jedan od ikoničnih vizuala novovalne epohe, koji i trideset godina kasnije stoji al pari s rješenjima današnjice, kada su dizajnerima na usluzi mnogi alati koji u doba B&K inovacija nisu postojali. Stoga je Sanjina i Mariova domišljatost kojom su spojili fotografski i slikarski iskaz, s ciljem postizanja maksimalne ekspresije Terzina i Maxova lica, primjer kako kreativnost nadilazi granice medija a omot ploče može postati primjer na kojem će se nove dizajnerske generacije izučavati, čak i na najvišoj edukacijskoj razini.

No da ne bi s neravnog terena pop kulture odlutali na izglancane podije akademizma, zaključujem samo da dvojac s Bukovca ni ovom prigodom ne spava na lovorikama već i ovom reinterpretacijom vlastitog, klasičnog likovnog uratka, potvrđuje njuvejversku otvorenost prema reciklažnim/restauratorskim postupcima kojima svaki dovršeni artefakt ponovno može postati vrelo inovacije i nove kreacije.

(iz teksta Saše Pavkovića)

Urednik programa: mr.sc. Branko Kostelnik,producent MSU

Ovaj projekt realiziran je uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.