Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Bakićevi radovi pristigli u MSU

Radovi koji su dugi niz godina bili izvan granica Hrvatske ili nisi bili dostupni publici, stigli su u Muzej suvremene umjetnosti gdje se priprema prva retrospektiva velikog hrvatskog kipara Vojina Bakića.

Možemo s punim pravom reći da se Bakić vratio kući. U MSU su dopremljeni radovi iz Beograda i Novog Sada. Beogradski Muzej savremene umetnosti zatvoren je za posjetitelje i nakon dugotrajnih pregovora ipak je odobrena posudba povijesnog Ležećeg torza. Njega je komisija međunarodnih stručnjaka i ravnatelja svjetskih muzeja odabrala da predstavlja moderno jugoslavensko kiparstvo na izložbi 50 godina moderne umjetnosti u briselskoj Palači umjetnosti 1958. tijekom odvijanja EXPO-a. Uz Bakića su, među ostalima na izložbi izlagali najveći moderni umjetnici - Picasso, Kandinsky, Braque, Giacometti, Brancussi, Moore...

Osim radova iz Srbije, u MSU je iz Gliptoteke HAZU dopremljen široj publici najpoznatiji rad Bakićevog opusa –Bik, kojeg je autor oblikovao u raznim dimenzijama i materijalima. U velikom formatu, skulptura je bila prvo izložena na Venecijanskom bijenalu 1956, potom brončani odljev ispred jugoslavenskog paviljona Vjenceslava Richtera 1958. u Bruxellesu kada se Jugoslavija prvi puta predstavljala kao još mlada država na svjetskom sajmu (EXPO). Skulptura je odmah izazvala veliki interes stranih stručnjaka, te ju je Grad Antewrpen otkupio za park skulptura Middelheim muzeja u Antwerpenu, gdje se i danas nalazi, a uskoro i Grad Marl za istu namjenu. Pristigle su skulpture iz muzejskih zbirki Rijeke, Splita, Dubrovnika, Zagreba i rodnog grada Bjelovara. Dugo očekivana retrospektiva omogućit će posjetiteljima cjelokupni pregled 50-godišnjeg plodnog stvaralaštva.

Vojin Bakić umjetnik je, koji je doslovno i metaforički, ostavio monumentalne tragove na ovim prostorima. Oni koji su ga poznavali tvrde da je stvarao iz ideala i onda kad je kreirao narudžbe ideološkog sadržaja. Nije dopuštao da išta utječe na njegov umjetnički izričaj i razvoj, te je tako tijekom pola stoljeća nastao opus koji plijeni inovativnošću, energijom, težnjom za istraživanjem, kako je sam rekao: "Čar svega je u avanturi, u traženju, u tom je smisao čovjeka. Jer po utrtim stazama lako je hodati, ali, to nije riskantno, pa nije ni interesantno."


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.