Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Strip kao karijera

Multimedijska tribina i izložba stripa

Prizemlje i Ekstenzija MSU, srijeda, 20. studenog u 18 sati.

Sudjeluju: Thor! Vučine! Gnom de Monde! Mirakul!

(ili: Esad Ribić, Sonja Gašperov, Ivan Marušić, Davor Radoja)

Moderator i autor programa: Darko Macan Urednik: mr.sc. Branko Kostelnik

Mjesto i vrijeme: prizemlje i Ekstenzija MSU, Avenija Dubrovnik 17., srijeda, 20. studenog u 18 sati

Doživljaj prosječnoga sredovječnoga konzumenta stripova još uvijek je onaj iz njegove mladosti: stripovi su mu klasično crtani narativi koji se objavljuju u crno-bijelim revijama te, ako zasluže, u kartoniranim kolor svescima. No, strip je danas sve samo ne to.

Klasična produkcija, dakako, još postoji no svodi se na filmskim blockbusterima srodne žanrove namijenjene uglavnom testosteronskoj publici. Ta produkcija zapošljava zanatski najpotkovanije crtače i u zamjenu za pristojan prihod traži veliku, redovitu i dosljednu produkciju. Uz takvu „maticu“, međutim, nalazimo još barem tri dominantna pristupa: onaj nacrtanih romana (graphic novels), „alternativnog“ stripa i web stripova.

Web stripovi, iako naizgled najdalji od tradicionalnog nakladničkog modela, paradoksalno su mu najbliži: svi mogući žanrovi postoje na webu, s mnogo ljubavi (i, uglavnom, malo prihoda) crtani za publiku gladnu klasičnih kuhinja ili necenzuriranih spinova na njih. Nacrtani romani cvjetaju, poput „literarne“ fikcije, u okrilju tradicionalnog nakladništva i svojevrstan su mu, kako kažu u Francuskoj, „kulturni alibi“ – te grafički i literarno ambiciozne priče mogu se mjeriti sa sličnim vanžanrovskim ostvarenjima u filmu ili prozi i često odnose festivalske nagrade. Alternativni strip je, pak, najbliži larpulartizmu: osobni je to autorski izričaj u neobuzdanoj formi.

Na okruglom stolu će navedene struje zastupati Esad Ribić, Davor Radoja, Sonja Gašperov i Ivan Marušić. Esad Ribić svjetski je poznat crtač i jedna od perjanica Marvela, superherojske kuće, kojoj se nametnuo slikarskim pristupom stripu te za koju je crtao takve mitske likove kao što su Srebrni letač, Wolverine ili Thor. Davor Radoja samouk je stripaš iz Splita koji je u zadnjih nekoliko godina preplavio internet svojim dugometražnim stripovima što holivudske akcijske obrasce uspješno transplantiraju na domaći teren. Sonja Gašperov, akademska slikarica iz Splita, autorica je kultnog albumskog serijala „Vučine“, parabole koja se od kritike suvremenog čovjeka razgranala u prošlost Dalmacije i dječji strip. Ivan Marušić, također akademac, predani je pripovjedač koji svoje uznemirujuće potke ukrašava svjesno odbojnim, ali beskrajno duhovitim crtežom.

Okrugli stol ilustrirat će izložba radova gostiju, rječito ih nadopunjujući supostavljenošću (ali ne i suprotstavljenošću) pristupa i stilova.

Ovaj projekt realiziran je uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.