Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanja uz 5. dane fotografije Arhiva Tošo Dabac

Bogati program 5. dana ATD započinje predavanjima Briana Rašića i Hrvoja Gržine.

Peti, jubilarni Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac organiziraju niz stručnih predavanja domaćih i stranih predavača, dajući teorijski uvid u širi spektar vizualnih umjetnosti (fotografija, film, video) kao i u aspekte zaštite, čuvanja i vrednovanja fotografije u muzejskim foto zbirkama.

Prvo od mnogih predavanja održat će Brian Rašić, umjetnik svjetskog glasa i službeni fotograf The Rolling Stonesa dok će Hrvoje Gržina predstaviti bogatu zbirku Fototeke Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu.

Predavanje: Brian Rašić, fotograf

IT'S ONLY ROCK AND ROLL BUT I LIKE IT

23.11.2013. u 18 sati, Dvorana Gorgona

Svjetski poznati fotograf Brian Rašić, koji je svoju karijeru započeo fotografirajući lokalne bendove, vrlo brzo probio se na polju glazbene fotografije fotografirajući velika glazbena imena poput Davida Bowieja, Davida Gilmoura (Pink Floyd) te, naravno, The Rolling Stonesa, čiji je službeni fotograf. Rođen je u Beogradu gdje započinje svoju fotografsku karijeru ujedno surađujući s glazbenim časopisom Džuboks, najprodavanijim časopisom toga vremena. Krajem sedamdesetih nastavlja svoju karijeru u Londonu gdje je tijekom godina fotografirao umjetnike svih glazbenih žanrova, od rocka i popa do jazza i bluesa, pa će dio predavanja biti posvećen i njegovom radu s mnogim poznatim glazbenicima. Njegovi radovi objavljivani su u brojnim novinama, časopisima i knjigama diljem svijeta. Mapu Rašićevih radova čini velik broj izuzetnih fotografija od kojih svaka ima svoju priču i pozadinu, a o kojima ćemo nešto više čuti u sklopu predavanja.

Predavanje: Hrvoje Gržina, viši arhivist Fototeke Hrvatskoga državnog arhiva, Zagreb

FOTOTEKA HRVATSKOG DRŽAVNOG ARHIVA – FRAGMENTI HRVATSKE FOTOGRAFSKE POVIJESTI

25. 11. 2013. u 12 sati, Arhiv Tošo Dabac, Ilica 17

Fototeka Hrvatskog državnog arhiva sadrži 84 fotografske zbirke i jedan fond, unutar kojih je raspoređeno približno 1 300 000 fotografija nastalih u vremenskom rasponu od sredine 19. stoljeća do današnjih dana. S vremenom je prikupljena fotografska građa, brojem primjeraka i svojim značenjem, učinila Fototeku Hrvatskoga državnog arhiva nezaobilaznom postajom za svakog istraživača hrvatske fotografske povijesti, kao i mnogih drugih znanstvenih disciplina, koji u fotografskoj slici danas, više no ikad ranije, traže vizualnu potvrdu i ilustraciju.

Predavanje ilustrirano brojnim primjerima ocrtat će najznačajnije fotografije i fotografske zbirke pohranjene u Hrvatskom državnom arhivu, od dagerotipije do snimaka u boji novijeg datuma.

Program 5. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac možete preuzeti ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.