Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

RADIONICA: FOTOGRAFIJA U KAZALIŠTU SLIJEPIH

Uz 5.dane fotografije Arhiva Tošo Dabac najavljujemo radionicu pod vodstvom Jasenka Rasola: Fotografija u kazalištu slijepih.

prijave na: arhiv.toso.dabac@msu.hr

Dvorana Gorgona, MSU, Avenija Dubrovnik 17

26. i 27. 11. 2013.

Voditelj radionice: Jasenko Rasol, fotograf

Broj polaznika: 5-7

Oprema: digitalni fotoaparat

Početak radionice je 26. 11. u 15:30 u MSU-u.

Fotografska radionica, u suradnji s Kazalištem slijepih i slabovidnih Novi život, sastojat će se od tri faze. U prvoj fazi polaznike radionice teorijski upoznajem s posebnostima fotografskoga rada u kazališnom okruženju, osnovnim elementima dobre kazališne fotografije i tehničkim preduvjetima bez kojih nije moguće snimati u kazalištu. Slijedi razgovor o onome što prethodi svakom činu fotografiranja – gledanju. Pokušavamo ustanoviti, s obzirom na to da surađujemo sa slijepim i slabovidnim osobama, što sve pojam gledanja podrazumijeva i kakvo sve gledanje postoji. Uvodimo mentalno gledanje kao kontrapunkt uobičajenom / mehaničkom gledanju jer pretpostavljamo da slijepe osobe koriste neke nove načine (aktivno gledanje) da vide i razumiju svijet oko sebe.

U drugoj fazi gledamo probu predstave i dajemo slijepoj osobi, ujedno i glavnom glumcu predstave Vojinu Periću, da na svoj način fotografira predstavu, istovremeno je i glumeći, te da s nama podijeli svoje iskustvo fotografiranja.

U trećoj fazi polaznici će imati priliku fotografirati „živu“ izvedbu poznate antidrame Eugène Ionescoa Ćelava pjevačica koja predstavlja remek - djelo teatra apsurda.

Jasenko Rasol rođen je 1969. godine u Zagrebu. Diplomirao je Filmsko i TV snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. 1991. studirao na: 'Glasgow University - Photographic dept.'. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni snimatelj i fotograf.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.