Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program uz 5.dane fotografije ATD

Bogat program tijekom cijeloga tjedna - dvije zanimljive radionice u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Kazalištem slijepih i slabovidnih Novi život te predavanja SofijeSilvie, dr. Etelke Baji Langenthal i Želimira Košćevića.

5. dani fotografije ATD donose dvije zanimljive radionice u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom i Kazalištem slijepih i slabovidnih Novi život. Polaznici će pokazati svoje sposobnosti fotografirajući izvedbu remek-djela teatra apsurda Ćelava pjevačica i plesnu predstavu Random House: Three.

Svi zainteresirani predstave mogu pogledati u Dvorani Gorgona / MSU i Zagrebačkom plesnom centru.

U srijedu 27. studenog u 19,30 u MSU na programu je predstava Ćelava pjevačica. Za vrijeme predstave održavat će se fotografska radionica Fotografija u kazalištu slijepih pod vodstvom fotografa Jasenka Rasola.

Ulaz na predstavu je slobodan!

U četvrtak, 28. studenog u Zagrebačkom plesnom centru u 20 sati možete posjetiti plesnu predstavu Random House: Three (koreografija Andreja Široki). Fotografska radionica Nenasumično okidanje pod vodstvom Srđana Šarića snimati će probu plesne predstave, a fotografije polaznika radionica biti će izložene u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

U Arhivu Tošo Dabac, Ilica 17 u srijedu, četvrtak i petak govorimo o umjetnosti fotografije.

U srijedu, 27. studenog u 18 sati svoj rad će predstaviti fotografkinja SofijaSilvija.

Umjetnica će prvi put u cijelosti predstaviti projekt Tihi otoci, Brijuni, kojemu je posvetila nekoliko godina studioznog rada. Rad na projektu započela je 2009. godine kada još nije ni slutila koliko su Brijuni kompleksan prostor i koliko vremena će trebati da zabilježi njihovu slojevitost. Dosad su iz projekta izlagani i prikazivani samo djelići, stoga umjetnica priprema knjigu kako bi projekt mogla prikazati u cijelosti. Od kada je projekt započet pa do danas, Brijuni su se znatno promijenili, a umjetnica je imala privilegiju zabilježiti ih na pragu promjene jer uskoro Brijuni više neće izgledati tako kako smo ih do sada znali.

Sofija Silvia (Silvia Potočki Smiljanić) živi i radi u Puli. Diplomirala je umjetničku fotografiju pri FAMU, Akademiji izvedbenih umjetnosti, školi za film i televiziju 2002. godine u Pragu. Magistrirala je likovne umjetnosti 2007. godine na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu. Izlaže i objavljuje na međunarodnoj sceni. Uz umjetnički rad bavi se i priređivanjem međunarodnih izložbi i simpozija u Hrvatskoj. Od 2013. godine umjetnica i multimedijalni umjetnik Ilija ILIA Smiljanić vode galeriju za suvremenu umjetnost Singular u Puli. Uz izložbeni program organiziraju i program umjetnika u gostima.

U četvrtak, 28. studenog u 18 sati gošća iz mađarskog nacionalnog muzeja iz Budimpešte, dr. Etelka Baji Langenthal, predstavit će Zbirku fotografije

dr. Etelka Baji Langenthal, povjesničarka, muzeologinja, kustosica, potpredsjednica Odjela za povijest fotografije Nacionalnog mađarskog muzeja

Predavanje će prikazati nastanak i povijest Povijesne zbirke fotografija od sredine 1850-ih godina sve do danas. Pokazat će na koji su način na višedesetljetnu sudbinu Zbirke utjecali povijesni preokreti u državi. Upoznat će nas s podjelom Zbirke te prikazati njene najzanimljivije predmete, kao i nabrojati najistaknutija izdanja i izložbe, a sve to u pratnji mnogobrojnih fotografija.

Predavanje će biti simultano prevođeno s mađarskog jezika na hrvatski jezik.

Program 5.dana fotografije ATD možete preuzeti ovdje:

U petak, 29. studenog u 18 sati Želimir Koščević predstavit će djelatnost fotografske galerije Lang.

Želimir Koščević, programski savjetnik Foto galerije Lang

Nakon punih deset godina djelovanja Foto galerije Lang u Samoboru, čini se da je došao čas da se pokuša sabrati ako ne sve – onda barem djelomice – što je do sada urađeno. Ne samo zbog toga što i kako smo radili, već i zbog toga što i kako namjeravamo raditi. To je u krajnjoj liniji obaveza proteklih deset godina od kako je od skromne inicijative, Foto galerija Lang postala nezaobilazan čimbenik hrvatske fotografije i nezaobilazno mjesto kulturne rekreacije metropole udaljene 25 kilometara od Samobora.

Stotinu i trideset i jedna fotografska izložba što ih je Foto galerija Lang ostvarila od studenog 2002. godine do danas, što u vlastitom prostoru u Langovoj ulici 15, što širom Hrvatske te u inozemstvu, vjerodostojno pokazuje kako je s ponešto dobre volje, predanim entuzijazmom i profesionalnošću moguće ni iz čega uraditi nešto. To „nešto“ nezamislivo je bez najuže suradnje s fotografima i nešto prijateljskih institucija te jasnog programskog koncepta.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.