Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program uz 5.dane fotografije ATD

Niz stručnih predavanja omogućit će teorijski uvid u fotografsku praksu i njenu kompleksnost.

5. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac kroz niz stručnih predavanja domaćih i stranih predavača omogućit će svim zainteresiranim posjetiteljima teorijski uvid u fotografsku praksu i njenu kompleksnost. U radionici fotografa Marka Ercegovića polaznici će pokušati "uhvatiti pokret" u izvedbama baletnog sola i performansa Maje Marjančić i Josipe Bubaš, a kroz predavanja Maje Đurinović, Marije Tonković, Christine Frisinghelli, Ervina Berbića i Sandre Vitaljić posjetitelji će se upoznati s različitim fotografskim izričajima.

U ponedjeljak 2. prosinca u 18 i 19 sati u Arhivu Tošo Dabac, Ilica 17 na programu su predavanja Maje Đurinović i Marije Tonković.

Maja Đurinović, koreografkinja, članica uredništva časopisa Kretanja, docentica na Odsjeku glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku govoriti će o „Bilježenju neuhvatljivog“.

"Plesna fotografija je zaustavljanje pokreta: neki će reći – contradictio in se, drugi će prepoznati zabilježeno plesno stanje, ali svi moraju priznati da smo bez fotografije (kao umjetničkog djela ili svojevremenog promotivnog dokumenta) bespomoćno izgubljeni u povijesti te nepostojane, fluidne strukture. Tošo Dabac je s iznimnom pažnjom zabilježio prve hrvatske plesačice, pa možemo reći da se u njegovoj ostavštini krije i arhiva hrvatskog plesnog modernizma."

Rođena 1960. u Zagrebu gdje je i završila Klasičnu gimnaziju, Školu za ritmiku i ples i studij Jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesionalno se bavi plesom: petnaestak godina izvođački , kasnije kao pedagoginja, koreografkinja i suradnica za scenski pokret. Osnovna tema njezinih istraživanja je ples u Hrvatskoj između dva rata o čemu drži brojna predavanja i prezentacije. Članica uredništva časopisa za plesnu umjetnost Kretanja i urednica Plesna scena.hr te zaposlena u zvanju docenta na Odsjeku glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku.

Marija Tonković, dr.sc., muzejska savjetnica u Muzeju za umjetnost i obrt, viša predavačica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu održati će predavanje „Od zaustavljenog pokreta do pokrenute slike“.

„Izumom fotografije svijet plošne slike povezan je s drugačijim tehnološkim i spoznajnim procesom. Slikarstvo koje je stoljećima imalo neprikosnovenu ingerenciju nad dvodimenzionalnom mimetičkom fiksacijom dobiva konkurenciju sasvim drugačije provenijencije. U novom fenomenu idealno se zrcale kultura i civilizacija vremena, kao i duh mehanizacijske ere. Već je Fox Talbot, izumitelj kalotipije, fotografskog procesa nastalog na negativ-pozitiv osnovi, koji se zadržao do danas, bio je svjestan svog izuma kao vrste automatizacije koja eliminira "sintaktičke postupke olovke i pera".

Namjera fotografije od samih početaka je uhvatiti i ovjekovječiti mali isječak života. Kretanje je prirođeno stanje i potreba živih bića, a razvoj fotografske opreme i tehnike snimanja omogućio je u početcima samo zaustaviti, zalediti taj pokret u trenutačnoj ravnoteži tijekom putovanja prostorom. Daljnjim napretkom, poglavito kroz sportsku i kazališnu fotografiju, sugerira se dinamika trenutka i daljnji tijek kretanja, a počesto se komunicira i raspoloženje.

Kroz novu umjetničku praksu, različitim manipulacijama, fotografi konstruiraju dinamične objekte koji ravnopravno participiraju u iskustvima kinetičke umjetnosti.“

Rođena u Rijeci. Diplomirala povijest umjetnosti i talijanski jezik s književnošću na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao prva voditeljica galerije Mirko Virius Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske. Od 1978. godine zaposlena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Priredila je samostalno više izložbi s fotografskom tematikom te sudjelovala u pripremi i postavu kompleksnih muzejskih projekata. Dugogodišnja je stalna suradnica Hrvatskog radija i televizije, s naglaskom na povijesti fotografije. Autorica je priloga o fotografiji u izdanjima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pod skupnim naslovom Hrvatska i Europa. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 1997. godine vodi kolegij Povijest fotografije.

U utorak 3. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti započinje fotografska radionica pod vodstvom Marka Ercegovića “Ples, performans, pozornica”.

U radionici će sudjelovati profesionalne plesačice Maja Marjančić i Josipa Bubaš čije će nastupe fotografirati polaznici. Plesnu predstavu ‘Blic impro’ i performance ‘Bez naziva’ posjetitelji će imati priliku vidjeti 4. prosinca u 19 sati u Dvorani Gorgona, MSU, Avenija Dubrovnik 17.

Ulaz na predstavu je slobodan!

U četvrtak 5. prosinca u 18 sati u Arhivu Tošo Dabac kustosica, osnivačica i urednica časopisa Camera Austria - Christine Frisinghelli.

“Kompleksan odnos između fotografije i zbilje poseban je aspekt, koji taj medij prati od trenutka njegova izuma. Čini se da je fotografija savršeno sredstvo za tu debatu u kontekstu same estetske realizacije: indeksna priroda fotografske slike kulminira u ideji da je kadra spojiti sve poglede na svijet u sveobuhvatan arhiv, a tehnologija nam nudi alate koji nam omogućavaju da se tim arhivima služimo bez vidljivih ograničenja. Kao kustos i urednica časopisa Camera Austria imala sam prigodu usko surađivati s umjetnicima. Njihov je rad oblikovao naše shvaćanje suvremene fotografske prakse. U ovom izlaganju bih željela predstaviti odabrane radove fotografa s ciljem da raspravim njihove tematske, koncepcijske, tehničke i estetske odluke i izložim promišljanja o izazovima koje su njihova djela stavila pred našu praksu kustosa i urednika."

Rođena 1949. u Grazu. Godine 1980., s Manfredom Willmannom, osniva časopis Camera Austria International, čija je glavna urednica bila do 2010. Od 1976. nadalje, zajedno s Manfredom Willmannom uspostavlja program fotografije u umjetničkoj organizaciji Forum Stadtpar, te organizira godišnje „Simpozije o fotografiji“. Od 1996. do 1999. bila je umjetnička direktorica festivala suvremene umjetnosti „steirischer herbst“.

U petak 6. prosinca u 18 sati u Arhivu Tošo Dabac upoznat ćemo se s bosanskohercegovačkom fotografskom scenom kroz predstavljanje Centra za fotografiju, film i multimediju Sarajevo. Tema je Fotografija u BiH – BiH u fotografiji, a naši gosti su Ervin Berbić, suosnivač i voditelj CFFM-a i Dženat Dreković, fotograf.

„Centar za fotografiju Sarajevo nastao je kao odgovor na iznimno loš položaj fotografije u današnjem bosanskohercegovačkom društvu. Aktivnosti Centra usmjerene su na edukaciju, izlagačke aktivnosti, teorijsko promišljanje fotografije i brigu o fotografskoj baštini.

Kroz prizmu aktivnosti sarajevskog Centra za fotografiju predavači Ervin Berbić i Dženat Dreković predstavit će aktualno stanje i trendove u bosanskohercegovačkoj fotografiji. Kakav je položaj fotografije i fotografa u današnjem bosanskohercegovačkom društvu? Ima li nade za fotografsku baštinu? Kako izgleda recentna bosanskohercegovačka fotografija i što donosi sutra?“

Ervin Berbić suosnivač je i voditelj Centra za fotografiju, film i multimediju Sarajevo. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine. Kao autor trenutno je angažiran na nizu dugoročnih fotografskih projekata, a u okviru Centra za fotografiju, prvenstveno je posvećen edukaciji, produkciji digitalnih i analognih povećanja te organizaciji izlagačkih aktivnosti.

Dženat Dreković rođen je u Berovu u Makedoniji. Diplomirao je na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti. Polaznik je World Press Photo Masterclass u Berlinu 2010. godine. Član je ULUPUBiH i suosnivač Centra za fotografiju, film i multimediju Sarajevo.

U ponedjeljak 9. prosinca u 18 sati u Arhivu Tošo Dabac svoj rad predstaviti će fotografkinja Sandra Vitaljić.

„Sandra Vitaljić predstavit će razvoj svojeg posljednjeg rada Voljena uz osvrt na ranije radove. Serija fotografija Voljena tematizira nasilje u ljubavnim vezama, destruktivne osjećaje koji mogu nastati iz idealiziranog osjećaja ljubavi. Rad je bio izložen u sklopu ciklusa Snapshot u podrumu Galerije Klovićevi dvori u listopadu.“

Rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je nagradne rezidencije CCN Award Graz (2013.). Izlagala je u zemlji i inozemstvu. Njezine fotografije nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu te u kolekciji Camere Austrie i Polaroida. Objavila je knjige Neplodna tla (2012.) u izdanju Eikon studija i Rat slikama – suvremena ratna fotografija (2013.) u izdanju Algoritma.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.