Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Renata Poljak: Pozornica naše stvarnosti

izložba ostaje otvorena do 6. 1. 2014. zbog zanimanja publike

Najnovijom izložbom Renata Poljak nastavlja dugogodišnju praksu proučavanja i isticanja izvjesnih „nereprezentativnih“ mjesta domaće svakodnevice. Izoštrenom autorskom refleksijom, Renata gradi koncepcijski i tematski most između ranih radova poput „Ja, Domaćica“u kojima se duhovito obračunava s normativnom podjelom rodnih uloga i najnovijeg video rada „Ovdje i sada“ u kojem se osvrće na psihološke i socijalne aspekte ženskog starenja i bolesti. Neuralgična područja poput povijesnog revizionizma i društvenog zaborava vidljiva su u radu „Dnevnik“ dok središnje mjesto u izložbenom postavu zauzima projekcija naslovljena „Režiranje glumaca/ režiranje uvjerenja (hommage to Slavko Štimac)“ koju je autorica posvetila Slavku Štimcu i svim mladim glumcima-zvijezdama iz razdoblja odrastanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

Posjetitelji ove izložbe prvi će puta vidjeti recentna djela iz multimedijskog ciklusa naslovljenog „Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja“. Upravo su spomenuti radovi izložbi Renati Poljak, održanoj u siječnju 2013., u New Yorku, priskrbili prestižnu titulu jedne od najboljih izložba mjeseca siječnja.

Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu. Diplomirala je u Splitu 1997. kao profesorica likovne kulture, postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts 1999. u Nantesu. Dobitnica je ArtsLink stipendije za 2002. na San Francisco Art Institute, rezidencijalne stipendije u MuseumQuartier, Beč 2004., Cite des Arts u Parisu 2007. i 2008, prestižnu Art in General, New York 2008, nakon koje slijede Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program u državi Maine 2009, ArtOmi u državi New York 2010. godine te Residency Unlimited u New Yorku 2011. Njeni su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa, a dobitnica je i brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, godišnje nagrade Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu, nagradu publike Balkan Video Federacije u Beogradu, nagradu na Festivalu dokumentarnog mediteranskog filma. Video rad „Režiranje glumca/režiranje uvjerenja“ iz 2011. nalazi se u Zbirci filma i videa MSU-a.

Kustosica izložbe: Leila Topić


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.