Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program uz 5. dane fotografije ATD

Bogati program u četvrtom tjednu 5. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac.

U četvrtom tjednu Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac kroz predavanja će se predstaviti umjetnici Sandro Đukić i Luka Kedžo. Očekuju vas i zanimljiva predavanja o filmskom angažmanu Toše Dabca, te o Zbirci fotografije MSU-a. Radionica Zbrka u pokretu u prostoru stalnog postava MSU približit će najmlađim polaznicima medij fotografije kroz proučavanje i fotografiranje vlastitih pokreta.

U srijedu, 11. prosinca u ATD u 18 sati svoj rad će predstaviti multimedijalni umjetnik Sandro Đukić.

Sandro Đukić svoje umjetničko djelovanje započeo je na Akademiji likovnih umjetnosti, a ubrzo ga proširio na druge medije; uz fotografiju, snima video uratke, radi prostorne, fotografske i arhitektonske instalacije te izvodi performanse. Na predavanju će govoriti o svom dosadašnjem radu kao i o onome što trenutno istražuje. „Ono što me sad zanima, ono o čemu razmišljam, ide prema jednoj slici, koncentraciji, objektu koji ima svoju auru, magiju. Kako napraviti tu jednu fotografiju koja je nesporno nositelj energije, van interpretacije i tumačenja.“ (Sandro Đukić za časopis Život umjetnosti)

Rođen je 1964. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Đure Sedera. U razdoblju od 1989. do 1993. godine pohađao je Umjetničku akademiju u Düsseldorfu, prvo u klasi Nama Junea Paika, a zatim u klasi Nan Hoover. Na istoj Akademiji završio je i majstorski studij (1993. – 1994.). Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao je i kao predavač na više domaćih i međunarodnih simpozija. Dobitnik je Nagrade hrvatskih likovnih umjetnika 1991. godine.

12. prosinca u ATD-u u 18 sati publici će se predstaviti mladi umjetnik, fotograf Luka Kedžo.

Luka Kedžo, student diplomskog studija fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, predstavit će se kroz svoj fotografski rad. U dosadašnjoj karijeri, iako nevelikoj, više je puta bio optuživan za odstupanje i narušavanje granica fotografije. Ovdje će Kedžo pokušati pokazati upravo suprotno, da bavljenje fotografijom ne postoji kao kruta djelatnost ili kao nešto što posjeduje granice koje se onda prelaze ili krše, da fotografija, tek ugrožena, ima najviše šanse. I na kraju, da fotografija nije ono što nam on govori da ona jest.

Na sam rođendan Muzeja suvremene umjetnosti, u subotu 14. prosinca, Luka Kedžo će napraviti „Zbrku u pokretu“ sa najmlađim sudionicima Dana fotografije koji će kroz svoje fotografije pokušati dočarati pokret.

Rođen 1986. godine u Dubrovniku, Šibeniku i Zagrebu. Pri kraju je studija snimanja/fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na jednoj samostalnoj i nekoliko grupnih izložbi. Živi u Zagrebu.

U ponedjeljak 16. prosinca u 18 sati u ATD-u slijedi zanimljivo predavanje Ive Prosoli, više kustosice u Muzeju grada Zagreba koja će govoriti o Toši Dabcu i filmu.

Predavanje će se baviti do sada zanemarenim aspektom rada Toše Dabca vezanim uz film, od vođenja press-biroa u Fanametu i Metro Goldwyn Mayeru, prevoditeljskog i uređivačkog rada u MGM-ovom časopisu Metro Megaphone, teorijskih tekstova o filmu u kasnim 1920-im i ranim 1930-im godinama do fotografskog dokumentiranja filmskih setova. Poseban će naglasak biti stavljen na film Vodica za kurajžu iz 1929. godine u čijoj je realizaciji sudjelovao i Tošo Dabac.

U 19 sati Leila Topić, kustosica i voditeljica Zbirke fotografije, filma, videa i medijske umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti govoriti će o fotografiji u MSU.

Zbirka fotografije svoju sakupljačku djelatnost nastavlja na aktivnosti Centra za fotografiju, film i televiziju (CEFFT), koji je s radom započeo početkom sedamdesetih godina u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti. U Zbirci su djela nastala uglavnom nakon 50-ih godina 20. stoljeća. Međutim, u razdoblju prepoznavanja izvora i kontinuiteta za suvremena zbivanja, zbirka se širila i na radove nastale dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća pa su tako u njoj, primjerice, djela hrvatske fotografkinje Ivane (Koke) Tomljenović Meller, studentice na Bauhausu u Dessauu. O raznovrsnosti Zbirke, njezinim „najtraženijim“ i najpoznatijim fotografijama, kao i onima posve nepoznatima, govorit će njezina voditeljica Leila Topić.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.