Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

"MSU4" - četvrti rođendan MSU-a u novoj zgradi

U subotu, 14. prosinca 2013. pozivamo vas da zajedno proslavimo rođendan uz mnoštvo programa za svaki uzrast i besplatan posjet svim izložbama i događanjima.

Program MSU DAN - "MSU4", u povodu četvrte godine useljenja u novu zgradu

radno vrijeme izložbi: od 11 do 20 sati

ostala događanja: od 11 do 22 sata

Svi programi besplatni su za posjetitelje. Potrebne su prijave na radionice.

11.00 Edukativna radionica ZBRKA U POKRETU u prostoru Ekstenzije

Voditelj radionice: Luka Kedžo, fotograf

Broj polaznika: 6 – 8 / oprema: digitalni fotoaparat

Dob: 8 – 12 god.

Polaznici i polaznice radionice „prešetat“ će stalni postav MSU-a, Zbirke u pokretu te s pomoću fotografije napraviti svojevrsnu reakciju ili – Zbrku u pokretu.

Nakon uvodnog upoznavanja i razgovora polaznici će svojim odabirom fotografirati jedni druge u Zbirci čime završava prvi dio radionice. Drugi dio radionice uključuje komentiranje fotografija i bilježenje komentara na samu fotografiju.

Nakon fotografiranja i komentiranja slijedi postavljanje izložbe u prostorima Školice MSU-a.

Radionica je ostvarena u suradnji s Udrugom Praktikum – centrom za djecu i mlade.

http://www.udruga-praktikum.hr/

prijave: daniela.bilopavlovic@msu.hr

12.00 Stručno vodstvo retrospektivnom izložbom Vojina Bakića "Svjetlonosne forme", vodi Nataša Ivančević, kustosica izložbe

12.00 Projekcija filma za djecu "Ernest i Celestina", Gorgona

Animirani film: Ernest i Celestina, francusko - belgijski film, 2012.

režija: Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner / Belgija, Francuska, Luksemburg

trajanje 79 min

Preporučujemo djeci od 6 godina i više godina.

Projekcija je organizirana u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost.

13.00 Stručno vodstvo po postavu Zbirke u pokretu

Otkrijte što je novo u Zbirkama u pokretu.

15.00 - 16.00 Performans Darko Brajković: Bit(i) skulptura, u prostoru ZUP-a

U sklopu programa „Laboratorij za oživljavanje“ koji se svake godine održava u Atelijeru Kožarić, performansom „Bit(i) skulptura predstavit će umjetnik mlađe generacije Darko Brajković.

U performansu „Bit(i) skulptura“ kojega je prvi puta izveo u sklopu pazinskog festivala Sedam dana stvaranja 2010., osim odluke o korištenju svjetlećeg i podatnog materijala, alu-folije, bliskost s Kožarićevim idejama izražena je u ideji performansa. Umjetnik u jednom trenutku aktivnu ulogu umjetnika prepušta nekome iz publike i postaje statična skulptura, dok s ponovnim kretanjem započinje novi proces, jer tumači Brajković: „Formu treba prerasti, ona mora popucati i izgubiti svoju važnost da bi se stvorio prostor za nešto drugo. Cilj je pokazati kako život nema barijera, da su umjetnost i život isto, energija kroz formu. U tome smislu – veliki pozdrav Ivanu Kožariću.“

Darko Brajković Đepeto Njapo – dbdjnj (1986.) samouki je umjetnik. Njegovi radovi najvećim se dijelom ostvaruju u Fluxus estetici, čemu u prilog ide i ideja Maslačka koju od 2006. razvija u skupini istomišljenika zvanoj „avant-punk gr“, a u kojoj kao jedini umjetnik u grupi djeluje kroz različite akcije, “žive i pokretne skulpture“ i „pokretni-atelje jaknu“. Darko Brajković živi i radi u Istri.

15.00 - 17.00 Kreativna radionica Svjetlonosne igre; voditeljica: Hanan El Sayed

Volimo ples zraka svjetlosti na površinama skulpture! Na mnogim skulpturama kipara Vojina Bakića, svjetlost priča posebnu priču – treperi, odbija se, bljeska. Na početku radionice istražit ćemo odnos volumena, prostora i svjetlosti, igrajući se aluminijskim folijama, papirom, bojama i različitim oblicima. Pokušat ćemo oživiti zrake svjetlosti na glatkim, svjetlucavim i reflektirajućim površinama.

No ovdje nije kraj priče! Nakon što izradimo skulpture, džepnim lampicama usmjeravat ćemo na njih svjetlost iz različitih kuteva, te fotoaparatom zabilježiti svjetlosni ples na našim skulpturama.

Radionica je namijenjena djeci od 6 do 11 godina.

Prijave na eduakcija@msu.hr

16.00 Tematska šetnja retrospektivnom izložbom Vojina Bakića Svjetlonosne forme - Osobno o Bakiću i razgovor s Anom Martinom Bakić, autoricom likovnog postava i unukom slavnog kipara.

16.00 Projekcija film za djecu "Ledeni zmaj",za djecu od 9 do 15 godina, Gorgona

Ledeni zmaj, švedski igrani film, 2012.

Trajanje 77 min

Preporučujemo djeci od 9 do 15 godina.

Projekcija je organizirana u partnerstvu s udrugom Djeca susreću umjetnost.

18.00 projekcija filma JA I TI ( Io e te), drama

Italija, 2012., 103 min, red. Bernardo Bertolucci, gl: Jacopo Olmo Antinori, Tea Falco, Sonia Bergamasco, Tommaso Ragno

Lorenzo, usamljeni četrnaestogodišnjak koji ima težak odnos sa roditeljima i vršnjacima, za vrijeme školskog izleta na skijanje na tjedan se dana skrije u podrumu zgrade planirajući savršenu izolaciju uz omiljenu glazbu i knjige, no posjet starije sestre promijenit će sve…

premijera: Cannes 2012., nagrada za najbolju režiju u programu Europolis 60. festivala igranog filma u Puli.

18.30 Stručno vodstvo izložbom Renate Poljak: Pozornica naše stvarnosti u No Galeriji, vodi Leila Topić, kustosica izložbe.

19.00 Stručno vodstvo retrospektivnom izložbom Vojina Bakića: Svjetlonosne forme, vodi Ana Škegro, asistentica izložbe

19.30 Premijera projekta "Vrt" i razgovor sa Silvijom Vujičićem, autorom projekta, MSU CAFE

U razgovoru sudjeluje Nikola Kukić, biolog i suradnik na projektu i Nada Beroš, kustosica projekta.

Site-specificinstalacija Vrt Silvija Vujičića četvrti je naručeni rad posebno osmišljen za prostor caféa u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti u povodu 4. godišnjice MSU-a u novoj zgradi.

Izjednačujući prostor konzumacije pića i hrane s izložbenom dvoranom, Vrt Silvija Vujičića je work-in-progress, koji će svoj izgled mijenjati kroz sljedećih godinu dana, sve do prosinca 2014.

Vrtje nastao korištenjem brojnih laboratorijskih procesa: od ekstrakcije pigmenta iz bilja roto evaporacijom do kristalizacije i kromatografije biljaka. Središnji zid u prostoru kafića postat će dokumentacijski poligon procesa rada, a posjetitelji će moći promatrati promjene ne samo na biološkom materijalu, već i na zidu koji se iz dokumentacije postupno transformira u umjetnički rad.

Biološke materijale Vujičić je koristio i u nekim drugim radovima poput „Ispod tratinčica /Under the daisies“ (2005), „In the Hanging Garden No One Speaks (2011) i Roşu / Kao krv, 2012.

Uz instalaciju Vrt tijekom 2014. godine bit će tiskana "knjiga umjetnika" koja će uz fotografsku dokumentaciju uključivati i autorove skice, crteže, grafikone.

20.30 koncert: The Changes r&b

The Changes je blues sastav predvođen legendama domaće rock scene - gitaristom Jimmy Matešićem i violinistom Ristom Ibrićem, koji ISTRAŽUJE korijene ROCKA, proglašen najboljom blues-skupinom Blues Challengea 2012. Od tada redovito sudjeluje na blues-događanjima, blues-festivalima, a začetnik je i blues festivala u Velikoj Gorici, koji je prvi put održan ove (2013.) godine.

Članovi:

Miroslav Giljanović Fix - bas,

Dražen Karas - bubnjevi,

Jimmy Matešić - gitara, vokal,

Ana Lovrenčić - vokal,

Rista Ibrić - violina


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.