Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Silvio Vujičić: Vrt 2013/2014

MSU CAFE, subota, 14. prosinca 2013. u 19.30.

Silvio Vujičić: Vrt

2013/2014.

instalacija, kombinirana tehnika

stručni suradnik: Nikola Kukić

Kustosica: Nada Beroš

Site-specific instalacija Vrt Silvija Vujičića četvrti je naručeni rad posebno osmišljen za prostor caféa u prizemlju Muzeja suvremene umjetnosti u povodu 4. godišnjice MSU-a u novoj zgradi.

Izjednačujući prostor konzumacije pića i hrane s izložbenom dvoranom, Vrt Silvija Vujičića je work-in-progress, koji će svoj izgled mijenjati kroz sljedećih godinu dana, sve do prosinca 2014.

Vrt je nastao korištenjem brojnih laboratorijskih procesa: od ekstrakcije pigmenta iz bilja roto evaporacijom do kristalizacije i kromatografije biljaka. Središnji zid u prostoru kafića postat će dokumentacijski poligon procesa rada, a posjetitelji će moći promatrati promjene ne samo na biološkom materijalu, već i na zidu koji se iz dokumentacije postupno transformira u umjetnički rad.

Biološke materijale Vujičić je koristio i u nekim drugim radovima poput „Ispod tratinčica /Under the daisies“ (2005), „In the Hanging Garden No One Speaks (2011) i Roşu / Kao krv, 2012.

Uz instalaciju Vrt tijekom 2014. godine bit će tiskana "knjiga umjetnika" koja će uz fotografsku dokumentaciju uključivati i autorove skice, crteže, grafikone.

Silvio Vujičić, rođen je u Zagrebu, 1978; diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. U svojem radu bavi se prolaznošću i transformacijom materije. Na suvremenoj je međunarodnoj sceni prepoznat kao iznimno pedantatn i dosljedan istraživač koji u svojim kompleksnim projektima često povezuje više medija, vizualne i izvedbene umjetnosti s modom. Njegovi su postupci slični znanstvenim istraživačima – precizne izrade maketa i vremenskih planova postaju pravi laboratorij za ispitivanje u kojem se predviđaju svi mogući „ekscesi“ karakteristični za rad sa živim materijalom, u ovom slučaju s biljkama. Umjetnik razvija instalaciju prilagođenu gabaritima i funkciji MSU caféa, koja plijeni pozornost neobičnim oblicima i prividnom krhkošću. Samoodrživost je važna odlika Vujičićevih instalacija, koje prostor umjetnosti suptilno i pomalo subverzivno proširuju na prostor prirode, ekologije, etike i bioetike.

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport

Zahvaljujemo: Zagrebački plavi d.o.o.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.