Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Performans Darko Brajković: Bit(i) skulptura

U subotu, 14.12.2013. od 15.00 do 16.00, u prostoru ZUP-a, povodom proslave MSU4 rođendana.

U sklopu programa „Laboratorij za oživljavanje“ koji se svake godine održava u Atelijeru Kožarić, performansom „Bit(i) skulptura predstavit će se umjetnik mlađe generacije Darko Brajković.

U performansu „Bit(i) skulptura“ kojega je prvi puta izveo u sklopu pazinskog festivala Sedam dana stvaranja 2010., osim odluke o korištenju svjetlećeg i podatnog materijala, alu-folije, bliskost s Kožarićevim idejama izražena je u ideji performansa. Umjetnik u jednom trenutku aktivnu ulogu umjetnika prepušta nekome iz publike i postaje statična skulptura, dok s ponovnim kretanjem započinje novi proces, jer tumači Brajković: „Formu treba prerasti, ona mora popucati i izgubiti svoju važnost da bi se stvorio prostor za nešto drugo. Cilj je pokazati kako život nema barijera, da su umjetnost i život isto, energija kroz formu. U tome smislu – veliki pozdrav Ivanu Kožariću.“

Darko Brajković Đepeto Njapo – dbdjnj (1986.) samouki je umjetnik. Njegovi radovi najvećim se dijelom ostvaruju u Fluxus estetici, čemu u prilog ide i ideja Maslačka koju od 2006. razvija u skupini istomišljenika zvanoj „avant-punk gr“, a u kojoj kao jedini umjetnik u grupi djeluje kroz različite akcije, “žive i pokretne skulpture“ i „pokretni-atelje jaknu“. Darko Brajković živi i radi u Istri.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.