Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Kino umjetnika: Iskrivljeno ogledalo

srijeda 18. 12. 2013. u 19 sati, Dvorana Gorgona

Lisl Ponger, Peter Kubelka, Peter Tscherkassky, Mathias Muller & Christoph Girardet, Siegfried A. Fruhauf

Program okuplja radove koji se formiraju kao metafilmske naracije i konstituiraju oko istraživanja filma, slike, ekrana, kamere i ogledala.

Odnos ogledala i promatrača, slike i ekrana isprepleten je tijekom povijesti umjetnosti i povijesti filma, a pojam zrcala u referencijalni prostor uvodi pozicije pogleda – gledanja, ukazujući kako riječi spektakl i spektator imaju isto podrijetlo, lat. speculum – zrcalo.

Pet filmova Lisl Ponger, Petera Kubelke, Mathiasa Mullera i Christopha Girardeta, Petera Tscherkasskog i Siegfrieda A. Fruhaufa u programu “iskrivljeno zrcalo” – reflektiraju slike filmskih povijesti, koje procesima remedijatizacije istražuju, preoblikuju i prisvajaju, angažiraju postupke found footagea, ideju arhiva, i ukazuju na materijalnost filmskog medija.

“Svaka slika ostavlja tragove i zaustavlja se ispod površine. Tako se uspostavlja povijest. Geologija filma nije više isključivo preokupacija teoretičara: ključna iskapanja izvode i filmaši i umjetnici. Avangarda pokretnih slika usmjerena je na svoju povijest.

Upuštajući se u kompleksno područje povijesti filma autori sudjeluju u izmještanjima, aproprijaciji i refleksiji: U Mirror Mechanics Siegfrieda A. Fruhaufa titraji slike podsjećaju na Rorschachov test, dok Instructions for a Light and Sound Machine Petera Tscherkasskog spaja vizualnu retoriku špageti vesterna sa suvremenim procesima mišljenja materijalnosti filma. Iza ogledala pronalazimo imaginarne prostore i snove: unutarnje krajolike u CinemaScopeu u filmu Ogledalo/Mirror Matthiasa Müllera i Christopha Girardeta koji nas uvodi u prostor nesvjesnog iz razdoblja 1960-ih u europskom autorskom filmu. Istraživačko putovanje unutarnjim prostorima filma provodi i Lisl Ponger. Njezin Phantom Foreign Vienna slično kao i kod Petera Kubelke upućuje na voajerski karakter filma, najprije kao niz sirovih slika, kojima tehnike montaže upućuju na formiranje smisla. Voice-overom Ponger komentira nastajanje 8mm filma, promatra skriveni “strani” Beč kao ironijski konstrukt.

Bogatstvo postupaka i asocijacija u ne-narativnom filmu na određen način sudjeluje u pričanju priča i okuplja brojne narative: opisuje se začudan svijet koji sagledavamo u odrazu. Predmeti u ogledalu uvijek su bliži nego nam se čine: Objects in a mirror are always closer than they seem.” – Stefan Grissemann, izvor: www.sixpack.com

PROGRAM:

Iskrivljeno ogledalo

2003–2005, Austrija, 35mm, boja & c/b, 76 min

Lisl Ponger: Phantom Foreign Vienna, AT, 1991 – 2004, 27 min

Peter Kubelka: Poetry and Truth, AT, 1996 – 2003, 13 min

Siegfried A. Fruhauf: Mirror Mechanics, AT, 2005, 7 min

Mathias Muller, Christoph Girardet: Mirror, DE, 2003, 8 min

Peter Tscherkassky: Instructions for a Light and Sound Machine, AT, 2005, 17 min

Distribucija: sixpackfilm

Više o programu: http://www.sixpackfilm.com/en/tourprogram/show/15

KINO UMJETNIKA programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.

Voditelj projekta: Tihomir Milovac

Kustosica: Branka Benčić

U programu Kino umjetnika do sada je realizirano:

2013: Gordon Matta Clark, Ibro Hasanović, Zlatko Kopljar, Damir Očko

2012: Ursula Mayer, Shaun Gladwell: Krugovi radikalne volje, te Marina Abramović: The Artist is present (u suradnji sa ZFF)


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.