Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nikola Ukić u Galeriji umjetnina u Splitu

otvorenje u četvrtak, 19. prosinca 2013. u 19 sati

Nakon prve samostalne izložbe Nikole Ukića u MSU Zagreb, u No galeriji, (rujan/listopad), ti se radovi sada predstavljaju u ciklusu „Jedan na Jedan“ u Galeriji umjetnika Split. S Nikolom izlaže Kristina Restović.

Radovi Nikole Ukića nastali su tijekom rezidencijalnog boravka u samom prostoru muzeja. Njegovi radovi obilježeni su sintezom brojnih konceptualnih, formalnih i materijalnih posebnosti, za koje razvija osobne tehnike.

U tim radovima Ukić lijeva poliuretan na foliju, koja je prethodno obrađena slikovnim motivima. Poliuretan se na fleksibilnom negativu nepredvidivo širi, te se u procesu očvršćivanja povezuje s apliciranom slikom. Pri tome preuzima skulpturalnu formu, koja je istovremeno nosač slike. Za razliku od klasičnog kiparskog procesa, pri kojem kipar pomno oblikuje formu, a materijal prethodi procesu oblikovanja, ovdje materijal i forma nastaju u procesualnom dijalogu između pokreta kipareva tijela i teško predvidivog širenja materijala. Sintezom skulpture, slikovnog predloška i performansa, nastaje nova plastička stvarnost koja simulira vanjski svijet, a pri tome zadržava trag kretanja ljudskog tijela. U svojim plastičkim istraživanja, naslanja se na krug umjetnika od Césara, Eve Hesse, preko Lynde Benglis, do Gabriela Orozca.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.