Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Izdanja

Nicolas Bourriaud: Relacijska estetika i Postprodukcija

U biblioteci MSU-a „Refleksije“ objavljeni su prijevodi francuskog kustosa i teoretičara Nicolasa Bourriauda.

Riječ je o njegovim najpoznatijim djelima, „Relacijskoj estetici “ i „Postprodukciji“, a koja su u velikoj mjeri utjecala na razumijevanje i interpretiranje suvremenih umjetničkih praksi i pojava.

„Relacijsku estetiku“ i „Postprodukciju“ prevela je Nataša Medved, knjigu je uredila Leila Topić a dizajnirala Sanja Bachrach Krištofić.

Objavljivanje knjige potpomogli su Francuski Institut i Peugeot Hrvatska.

Nicolas Bourriaud, rođen 1965, francuski je kustos, likovni kritičar, teoretičar umjetnosti i ravnatelj École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. On je također i suosnivač, odnosno nekadašnji ravnatelj, zajedno s Jérômeom Sansom, pariške izlagačke institucije za suvremenu umjetnost Palais de Tokyo od 1999. do 2006.

Između 1987. i 1995. Nicolas Bourriaud bio je pariški dopisnik časopisa Flash Arta. Godine 1992. osnovao je vlastiti časopis za suvremenu umjetnost Documents sur l'art i bio njegov direktor do 2000. Između 2008. i 2010. radio je kao kustos u londonskom muzeju Tate Britain. Njegova najznačajnija djela, Relacijska estetika i Postprodukcija, u velikoj su mjeri utjecala na razumijevanje i interpretiranje suvremenih umjetničkih praksi.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.