Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: MALE MAKETE ZA BUDUĆE SPOMENIKE

subota, 4. 1. 2014, Školica, od 15 do 17 sati

Tema radionice su modeli za neke buduće spomenike. Nadahnuće ćemo ponovno potražiti na izložbi Vojina Bakića, gdje ćemo među brojnim modelima za spomenike, od kojih neki jesu, a neki nisu otvareni, pronaći i onaj za spomenik na Petrovoj gori.

Znate li da se u taj veliki spomenik moglo ući? Do vrha, na visini od čak 33 metra, s kojeg se pružao pogled na širu okolicu i mjesto gdje se u Drugom svjetskom ratu nalazila partizanska bolnica, vodile su stepenice. Njegova je vanjština bila u potpunosti obložena nehrđajućim čelikom koji je reflektirao svjetlost i okolnu prirodu, tako da se izgled spomenika mijenjao ovisno o dobu dana ili godine. Nažalost, u posljednjih dvadesetak godina stradao je zbog ljudskog nemara i zbog neciviliziranog ponašanja pojedinaca, pa je danas narušena njegova ljepota.

Osim modela i fotografija spomenika na Petrovoj gori na izložbi ćemo vidjeti i reljef „Razrezane površine“, koji mu je prethodio i na kojemu je Bakić prvi puta razvio ideju skulpture koja se sastoji od zaobljenih, „izrezanih“, blještećih površina.

Za razliku od Bakića koji se koristio nehrđajućim čelikom, mi ćemo naše modele izraditi od ostataka kartonskih rolica i aluminijske folije. Rezanjem kružnih formi, njihovim omatanjem folijom i međusobnim spajanjem, stvorit ćemo vlastite kompozicije. Tko zna, možda jednog dana ugledamo na trgu novi veliki spomenik sličan našoj maloj maketi.

Dob djece: 8-13 godina

Materijal i pribor su osigurani.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 3. 1. 2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.