Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Preminuo Ivan Ladislav Galeta

Komemoracija za Ladislava bit će u petak, 10. 1. 2014. u 12.00 u kinu Tuškanac. Posljednji ispraćaj bit će u ponedjeljak, 13. 1. 2014. u 13.35 na Mirogoju (krematorij, velika dvorana).

Ivan Ladislav Galeta (Vinkovci, 9. svibnja 1947), multimedijski umjetnik, danas je, 7. siječnja, preminuo u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti.

Bio je desetljećima jedan od najznačajnijih srednjoeuropskih medijskih umjetnika. Njegov je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa te u novije vrijeme i mogućnosti interneta dobio značajna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Galetini su filmovi prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma, a radovi mu se nalaze u važnim muzejskim zbirkama.

U MSU je 2011. godine imao prvu cjelovitu retrospektivu svojih radova pod nazivom „Krajolik nulte točke“ te je tako naša javnost imala priliku na jednom mjestu vidjeti njegova istraživanja koja je paralelno radio u više medija. Nadamo se da je i ta izložba pridonijela prepoznavanju Galetina osebujnog i izvornog opusa, za što je bio nagrađen i državnom nagradom Vladimir Nazor za životno djelo.

Ivan Ladislav Galeta umjetničku aktivnost započinje potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća kada se pridružuje krugu zagrebačkih umjetnika koji su svoj interes usmjerili prema medijskim i inovacijskim aktivnostima, tražeći nova područja umjetnosti, područja novih umjetničkih praksi, ponajprije pretapajući iskustva u likovnim i filmskim umjetnostima, antropologiji, primijenjenim znanostima, književnosti i sl. U to vrijeme na Galetu snažno utječu zbivanja oko festivala antifilma GEFF-a(Genre Film Festival) koji je afirmirao radikalne istraživačke i reprezentacijske postupke u tzv. alternativnom filmu, zbivanja oko Muzičkog bijenala, svjetskog festivala avangardne glazbeza koji će poslije i sam prirediti nekoliko projekata, potom aktivnosti zagrebačke Galerije suvremene umjetnosti i pokreta Novih tendencija, posebno T3 (1965) i T4 (1968/69) koje su u likovnim umjetnostima označile prekretnicu prema spoju tehnologije, znanosti i umjetnosti (kibernetika, vizualna istraživanja). Za Galetu kao i za cijelu generaciju (konceptualnih) umjetnika s početka sedamdesetih godine važno je formiranje i djelovanje zagrebačke Galerije Studentskog centra (SC galerija)namijenjene ponajprije promoviranju mlađe generacije nadolazećih umjetnika. Međutim, presudno mjesto u Galetinu stvaralačkom formatiranju odigrala je aktivnost Centra za multimedijska istraživanja (MM Centar), u sklopu Studentskog centra, čiji će voditelj i urednik programa postati 1977. godine. Upravo u MM Centru do sredine osamdesetih godina, a potom i u Filmoteci 16od 1990. programatski promovira nova, eksperimentalna i istraživačka područja filmske i video umjetnosti da bi 1993. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti kao suosnivač sudjelovao u pokretanju Odsjeka za animirani film i nove medije iza kojeg se zapravo skrivala namjera mijenjanja istrošenog modela klasične umjetničke visoke škole i tada već jasna potreba nadolazećih generacija studenata za višemedijskim umjetničkim studijem. Sve do umirovljenja 2012. bio je nadahnut predavač brojim generacijama studenata.

Srest ćemo se opet u prostoru nulte točke.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.