Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kožarićev „Matoš“ od sada i u Francuskoj

Svečanost otkrivanja spomenika: 8. 2. 2014.

U godini kad obilježavamo sto godina od smrti Antuna Gustava Matoša, u francuskom gradu Issy-les-Moulineaux, nadomak Pariza, bit će postavljen odljev Kožarićeva spomenika velikom književniku. Spomenik će otkriti Andrea Zlatar-Violić, ministrica kulture RH i André Santini, gradonačelnik grada Issy-les-Moulineaux. Kožarićev Matoš sjedit će u ružičnjaku Corentin Celton.

Sliku Kožarićeve skulpture Matoša, Alliance Française u Zagrebu je, ne pitavši umjetnika, koristila kao svoj simbol, na što im je umjetnik poručio: „Mogli bi se potruditi da se vrati u Francusku!“. Potaknut time, postavljanje spomenika inicirao je Damir Perinić, arhitekt, predsjednik udruge AMCA-Paris, koji još od 1999. pokušava realizirati taj projekt.

Skulptura je bila ponuđena gradu Parizu, ali za mnoge predložene lokacije stizale su odbijenice. Ne vjerujući da je Pariz mogao odbiti takvo iznimno umjetničko djelo, realizaciju projekta nakon 12 godina nastojanja, konačno je omogućio André Santini, gradonačelnik Issy-les-Moulineauxa.

Ivan Kožarić darovao je svoj rad, a Ministarstvo kulture financiralo je aluminijski odljev, dok je Ministarstvo vanjskih poslova preuzelo brigu o transportu.

Skulptura Matoša Ivana Kožarića od sada će živjeti u ružičnjaku Corentin Celton i svjedočiti o dvojici velikih hrvatskih umjetnika - Matošu i Kožariću.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.