Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Ivan Šeremet: Idem idem, pa stanem

Usprkos životu i djelovanju izvan metropole Ivan Šeremet (r.1952. u Erdeviku) neprestanim angažmanom, kao umjetnik i organizator umjetničkih događanja u Slavonskom Brodu, kontinuirano je prisutan na hrvatskoj suvremenoj sceni. Neposredno uključen u ratna zbivanja i kasnije, intenzivno proživljavajući sve nijanse razdoblja tranzicije, napustit će jezik apstrakne slikarske geometrije i svojim jezgrovitim i asocijativnim komentarima reflektirati širi pogled na društvenu panoramu. Spoznaja nezadovoljstva i nemoći potencira stanje pasivnosti i melanklične meditativnosti što će, ne bez jetkih tonova crnog humora, postati prepoznatljivom osovinom Šeremetova djelovanja. Bilo da je riječ o radovima u kojima s tužnim licem klauna i „gardom“ naturščika iz nekog Fellinijevog filma progovara u prvom licu, ili pak prikazujući protagoniste s društvene margine čije geste prizivaju „božansko i bezazlenu dobrotu“, njegov stav naizgledne pasivnosti i odustajanja prepoznat je kao neizravna, ali ništa manje učinkovita umjetnička strategija pružanja otpora. „Već niz godina moji su radovi uronjeni u Melankoliju“, svjedoči umjetnik. „Radim ih prema intuiciji i nadam se da ih nije pretenciozno staviti u kontekst filozofske misli koja kaže kako melankolija može biti učinkovitija od bilo kojeg radikalnog postupka. I ono što ste već čuli: "Melankolija kod mene nije bolest niti nijekanje života, nego cjelovit odgovor organizma na prirodu postojanja.“
Likovni teoretičar Miško Šuvaković, autor monografije o Ivanu Šeremetu „Veselje i melankolija: kontinetnalna umjetnost između pakla i raja“ koja će biti predstavljena na otvorenju izložbe, djelovanje Ivana Šeremeta interpretirat će u kontekstu bogate tradicije hrvatske antiumjetnosti.
Ivan Šeremet na otvorenju će izvesti performans „Duša za Hrvatsku“.

Kustosica: Radmila Iva Janković


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.