Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radionica: Kolajne i nakit

Školica, 15 do 17 sati

Dob djece: 6 do 11 godine

Mnoge smo već Bakićeve skulpture upoznali na našim prethodnim radionicama i otkrili kako i zašto su nastale. Zanimljivo je da je osim vrlo „ozbiljnih“ skulptura i spomenika, kipar Bakić ponekad radio „plastiku“ manjih dimenzija, upućenu manjem broju korisnika, ali to ne znači i manje vrijednu. To se područje naziva primijenjenom umjetnosti i upravo ćemo na ovotjednoj radionici saznati po čemu se ona razlikuje od tzv. čiste ili lijepe umjetnosti.

Na Bakićevoj izložbi uočili smo brojne skulpture naslovljene “Svjetlonosni oblici”. Jeste li znali da su upravo one nadahnule Bakića za izradu predmeta primijenjene umjetnosti? Razgledavajući izložbu “Svjetlonosne forme” vjerojatno ste primijetili velike kiparove nacrte za tapiserije ili ste u staklenoj vitrini uočili kolajnu koja se u sklopu priredbe „Goranovo proljeće“ svake godine dodijeljuje najboljem hrvatskom pjesniku ili pjesnikinji. Goranov lik na kolajni posve je drugačije izrađen od portretne biste istog pjesnika (1946) i od javnog spomenika posvećenog Ivanu Goranu Kovačiću (1964) u parku Ribnjak i u njegovom rodnom mjestu Lukovdolu. Na ovotjednoj radionici saznat ćemo zašto je Bakić drukčije oblikovao kolajnu od javnog spomenika, te kako primijenjena umjetnost ima svoje posebne zakonitosti i pravila. Također, zapitat ćemo se mogu li nas i druge Bakićeve skulpture inspirirati na izradu nakita ili možda nekih drugih predmeta koji imaju i praktičnu funkciju?

Materijal i pribor su osigurani.

Voditeljice: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti, Ana Martina Bakić, arhitektica i Ira Payer, dizajnerica

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 14.2.2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.