Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Tematsko vodstvo: Antonio Šiber "Iza zavjese svijeta: u potrazi za temeljnim oblikom"

Tematsko vodstvo retrospektivom Vojina Bakića

srijeda, 19. veljače u 17 sati

Kako svijet fizike susreće svijet umjetnosti i što je ono što povezuje te svjetove i njihove stvaratelje, fizičara i umjetnika, otkriva Antonio Šiber u tematskom vodstvu retrospektivom Vojina Bakića

Potaknuti prilogom u emisiji „Peti dan“ i tekstom objavljenom na blogu o djelima Vojina Bakića i retrospektivi u MSU, pozvali smo Antonija Šibera koji ćeu tematskom vodstvu po izložbi, predstaviti svoj doživljaj umjetničkog svijeta Vojina Bakića.

Otkrijte što je poznati promotor fizike Antonio Šiber pronašao u Bakićevim istraživanjima svetlosti i forme i o čemu bi da je moguće, razgovarao s kiparom koji je u području umjetnosti otkrio nove svjetove. Gledajući njegove oblike Šiber spominje teoriju kompaktificiranja, teoriju kristala, problem zrcaljenja u fizikalnim teorijama, skulpture Anisha Kapoora, prisjeća se trodimenzionalnih kaligrafskih simbola i u Bakićevim radovima nalazi elemente Zena - tragove potrage za suštinomsvijeta u jednostavnom.

„...Dok sam obilazio izložbu shvatio sam da je Bakić u stvari "moj čovjek". U mnogo čemu su njegove preokupacije istraživačke i u mnogo čemu slične mojima i mnogih drugih znanstvenika - nije stoga uopće čudno što ga često smatraju članom "Novih tendencija", pokreta u umjetnosti koji su u mnogome definirali matematički umovi, poput Vjenceslava Richtera, arhitekta ili Vladimira Bonačića, kibernetičara i programera koji je od 1964. do 1973. radio na Institutu "Ruđer Bošković". Bakića tako npr. zanima kako dvodimenzionalna površina živi u trodimenzionalnom prostoru i kako ga svojim "titranjem", "pokretom" ispunjava, dijeli i "razmotava". Mene je to podsjetilo na probleme pakiranja, recimo plohe u sferi ili problem gužvanja papira. Imao sam dojam da bismo Bakić i ja imali o čemu razgovarati.“ Antonio Šiber

izvor: http://www.antoniosiber.org/svjetlonosne_forme_vojina_bakica.html

Antonio Šiber diplomirao je fiziku 1996., a doktorirao iz fizike čvrstog stanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2002. godine. Na zagrebačkom Institutu za fiziku radi od 1997. gdje je napredovao od znanstvenog asistenta do znanstvenog savjetnika. Od 2011. godine nositelj je kolegija „Molekularna biofizika“ na poslijediplomskom doktorskom studiju fizike, Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj je nekoliko istaknutih projekata, a za svoj rad je višestruko nagrađivan. Redovito objavljuje znanstvene i stručne radove, sudjeluje kao recenzent brojnih časopisa te kao izlagač na konferencijama i skupovima. Pored pedesetak profesionalnih radova objavljenih u prestižnim međunarodnim časopisima, objavio je i popularno-znanstvenu knjigu o strukturi tvari "Svemir kao slagalica" (Školska knjiga, 2005) te roman "Problem promatrača" (Jesenski i Turk, 2008). Radi se o popularno-znanstvenom/znanstveno-fantastičnom romanu s filozofskim izletima koji se bavi pitanjem krajnjeg cilja znanosti i postojanjem istog. Zanimljivo je kako o svojoj znanstvenoj, popularizatorskoj i ilustratorskoj aktivnosti vodi i tjedni blog: "Konstrukcija stvarnosti''.

http://www.antoniosiber.org/

Video s vodstva možete pogledati ovdje:

www.youtube.com/watch?v=-yl7Y48z6KU

Link na post o toj temi:

http://www.antoniosiber.org/iza_zavjese_svijeta.html


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.