Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Pozvani umjetnici za ovogodišnju izložbu T-HTnagrada@msu

U sljedećih nekoliko tjedana, uoči otvorenja izložbe 28. ožujka, predstavit ćemo vam ovogodišnje umjetnike odabrane za izložbu T-HTnagrada@msu.

Stručno povjerenstvo (u sastavu: Anne Barlow, kustosica, ravnateljica Art in General, NY, prof. dr. sc. Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb; Dalibor Martinis, multimedijalni umjetnik; Toni Meštrović, audiovizualni umjetnik; Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a, viša kustosica; Igor Španjol,kustos, Moderna galerija, Ljubljana; Leila Topić, kustosica MSU-a) pozvalo je sljedeće umjetnike da predstave svoje radove: Bojan Gagić i Miodrag Gladović, Lighterature Reading No. 11; Žižić/Kožul (Kristian Kožul i Damir Žižić), 0,50; Vedran Perkov, Broadway Boogie-Woogie; Sandra Vitaljić, Voljena; Davor Vrankić, Silent Dancer.

Na ovogodišnjem T-HT@msu.hr natječaju umjetnički dvojac Bojan Gagić i Miodrag Gladović, koji nastupaju pod imenom Lightune.g., predstavljaju luminokinetičku instalaciju, koja pretvara svjetlo u zvuk korištenjem fotonaponskog učinka a uz pomoć solarnih ploča, tvoreći tako meditativan i začudan ambijent.

Bojan Gagić, multimedijalni je umjetnik, aktivno izlaže od početka devedesetih. Bavi se i dizajnom svjetla, zvuka i videa za kazalište i film. Suosnivač je zagrebačke platforme za razvoj novih zvukovnih izričaja Sinelinea.

Miodrag Gladović, inženjer elektroakustike, glazbenik i producent. Kao glazbenik, autor i producent sudjeluje u radu grupa Analena i Lunar. Surađuje i na različitim projektima novih medija sa brojnim hrvatskim autorima, bavi se i prenamjenom funkcija starih računalnih tehnologija i njihovim korištenjem u stvaranju umjetničkog djela.

„Svoju kreativnu suradnju s komercijalnim fotografom Damirom Žižićem objavio je hvaljeni autor Kristijan Kožul ambijentom naslovljenim 0,50. Kožul i Žižić su proizveli rad zasnovan na aproprijaciji i minimalističkoj tradiciji, a koja je ujedno i jetka kritika našeg post-tranzicijskog i konzumerističkog društva“.

Damir Žižić diplomirao je pri Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i studiju Novih medija pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska. Izlagao je na više grupnih izložbi. Dugogodišnji je suradnik i fotograf umjetničkih institucija i skupina, između ostalih: Kultura promjene Studentskog centra, UrbanFestival, Montažstroj i Kuća Lauba.

Kristian Kožul diplomirao je pri Kunstakademie Düsseldorf, Njemačka. Izlagao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji (Kuća Lauba, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb) i inozemstvu (PS1; Galerija Anna Kustera, New York, SAD; Muzej Haifa, Haifa, Izrael; Exile, Berlin; Galerija TZR Düsseldorf, Njemačka; Galerija Anhava, Helsinki, Finska…).

„Kritikom konzumerizma bavi se i splitski autor Vedran Perkov koji se pomoću objekta sastavljenog od novinskog papira i naslovljenog Broadway Boogie-Woogie referira na dvije njujorške ikone: istoimenu sliku Pieta Mondriana i jednako amblematsku zgradu Empire State Building“.

Vedran Perkov diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu u klasi prof. Diega Esposita. Izlagao je na samostalnim izložbama u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Poreču, Dubrovniku i Milanu, te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar (2007.) i Velike nagrade Splitskog salona (2007.).

„Proslavljena fotografkinja Sandra Vitaljić pozvana je da na izložbi T-HT@msu.hr izloži seriju fotografija naslovljenu Voljena. Serija je nastala nakon dugogodišnjeg praćenja novinskih napisa i policijskih izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama, a fotografije, divne i jezive u isto vrijeme, prikazuju ozljede na tijelu i organima koje su rezultirale smrću.“

Sandra Vitaljić magistrirala je fotografiju na Akademiji za film i TV (FAMU) u Pragu, a na istom fakultetu doktorirala je iz područja povijesti i teorije fotografije. Zaposlena je kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je u zemlji i inozemstvu. Njene fotografije nalaze se u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i fundusima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, te u kolekciji Camere Austrie i Polaroida. Objavila je knjige "Neplodna tla" u izdanju Eikon studija (2012) i "Rat slikama - Suvremena ratna fotografija" u izdanju Algoritma (2013).

Davor Vrankić, autor kojega i međunarodna kritika naziva virtuozom crteža, predstavit će osebujan unutarnji svijet crtežom Silent Dancer karakteriziran razigranošću, smislom za detalj i neponovljivim autorskim duktusom.“

Davor Vrankić pohađao je Akademiju likovne umjetnosti u Sarajevu između 1986. i 1988., a potom Akademiju u Zagrebu, gdje je diplomirao na Odsjeku grafike 1991. u klasi prof. Ante Kuduza. Između 1995. i 1999. studirao je i diplomirao na Fakultetu „Arts Plastiques“ u Parizu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dobitnik je raznih umjetničkih nagrada, a djela mu se nalaze u zbirkama mnogih svjetskih muzeja (MoMA New York, Overholland Museum, Amsterdam) kao i u privatnim kolekcijama (primjerice Ronald S. Lauder, New York). Živi i radi u Parizu i New Yorku.

Citati preuzeti iz teksta Leile Topić, članice Stručnog povjerenstva.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.