Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Skulptura koja ne miruje

Školica, subota, 1. ožujka, od 15 do 17 sati

Kad čujemo riječ skulptura prvo pomišljamo na nešto voluminozno, čvrsto i nepomično. To, međutim, nije uvijek pravilo. Među brojnim skulpturama izloženim na izložbi Vojina Bakića, nalazi se jedna koja nije postavljena ni na pod, ni na postament, a nije ni obješena o zid - ona doslovno visi sa stropa. Zahvaljujući tome, čak i najlaganije strujanje zraka, svako kretanje posjetitelja u njezinoj blizini, pokreće je. Takve skulpture koje nikada ne miruju, čija se ravnoteža stalno dovodi u pitanje, a često slobodno vise u prostoru, nazivamo mobilima.

Bakić je mobil izradio od aluminija, a zbog reljefne „izgužvane“ površine nazvao ga je jednostavnoReljef. Kada se okreće u njemu se, zahvaljujući reflektirajućoj površini aluminija, odražava sav okolni prostor, stvarajući tako različite „slike“.

Osim Bakićevog mobila u Muzeju suvremene umjetnosti izložen je još jedan mobil. Pronaći ćemo ga u stalnom postavu. Nazvan je Mijene, a izradila ga je umjetnica Mirjana Vodopija. Što se to mijenja pri dugom gledanju Vodopijinog mobila te koje su sve sličnosti i razlike između Vodopijinih Mijena i Bakićevog Reljefa, saznat ćemo na ovotjednoj radionici.

Dakako, nakon posjeta izložbi i sami ćemo se upustiti u izradu mobila.

Dob djece: 6 do 11 godina

Materijal i pribor su osigurani.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 28.2.2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.