Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Susret s umjetnicom: Magdalena Pederin, „Zaraza“

srijeda, 5. ožujka 2014. u 17 sati,

Zbirke u pokretu, drugi kat (black box)

Ove slobodne srijede pozivamo vas na susret s umjetnicom Magdalenom Pederin u povodu novog multimedijskog rada “Zaraza” (2013/2014), koji je nedavno postavljen u Zbirkama u pokretu, u posebnoj „crnoj kutiji“ na 2. katu MSU-a.

To je multimedijska hologramska instalacija kojom umjetnica istražuje fenomen percepcije i simulacije. U ovom fascinantnom radu koji podjednako privlači mlade i odrasle posjetitelje, Pederin tematizira distopijsku viziju budućnosti u kojoj je humana matrica “simulirana stvarnost”, a kreiraju je strojevi s umjetnom inteligencijom. Kao i u prijašnjim radovima umjetnica je ujedno protagonistica, odnosno njezin je avatar istovjetan liku umjetnice u stvarnosti.

U razgovoru s umjetnicom, koji će voditi Tihomir Milovac, su-autor stalnog postava, saznat ćemo kako je nastala ta hologramska instalacija te na koji su način posjetitelji pozvani da sudjeluju u njoj. Otkrit će nam što znače citati Platona, Guya Deborda, Waltera Benjamina, Marshalla McLuhana i Jeana Baudrillarda te kako pomoću posebnog softvera nastaje nova značenjska cjelina koja slučajnim izborom spaja rečenice iz tekstova slavnih filozofa i teoretičara u jedinstvenu kombinaciju. Zaraza, rad jedne od najzanimljivijih medijskih hrvatskih umjetnica danas, Magdalene Pederin, nastoji potaknuti u nama spoznajne i percepcijske potencijale, koje danas sve manje koristimo u dobu zagušenom tehnološkim informacijama.

Program je prilagođen osobama oštećena sluha. Zahvaljujemo Savezu Dodir na osiguranju prevoditelja na znakovni jezik.

Razgovor vodi: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik, kustos izložbe „Zaraza“


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.