Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predstavljamo umjetnike odabrane za ovogodišnju izložbu T-HTnagrada@msu.hr

Na natječaj je pristiglo više od 200 radova, a stručno povjerenstvo (u sastavu: Anne Barlow, Leonida Kovač, Dalibor Martinis, Toni Meštrović, Snježana Pintarić, Igor Španjol i Leila Topić) izabralo je 16 radovakoji će, uz radove 5 pozvanih umjetnika, biti predstavljeni na izložbi. Među njima i sljedeće umjetnike/radove: Nikola Bojić, Praznina u ulici Felton; Sebastian Dračić, Götterdämmerung; Ivana Dražić Selmani, Na Dančama; Alen Floričić, Bez naziva No.01/13.

Najmlađi sudionik ovogodišnjeg natječaja, Nikola Bojić predstavit će projekt nastao za vrijeme autorovog boravka na poslijediplomskom studiju pri Harvard Graduate School of Design u Cambridgeu. Autor je digitalno sondirao prostor ulice Felton u Cambridgeu, u kojem se iz nepoznatog razloga gube svi bežični signali te nastupa potpuna informacijska tišina. Potom je materijalizirao tako dobiveni digitalni 3D model prostorno-specifične praznine u bežičnoj mreži, a novi objekt obložio 24-karatnim zlatom.

Nikola Bojić rođen je 1986. u Splitu. Diplomirao je 2011. na studiju povijesti umjetnosti te muzeologije i upravljanja baštinom pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 2013. završio je postdiplomski studij na Harvard Graduate School of Design, Cambridge (MA, SAD). Izlagao je na nekoliko skupnih izložbi, sudjelovao na projektima i konferencijama u zemlji i inozemstvu.

Jedini slikarski rad odabran za ovogodišnju izložbu nosi naziv Götterdämmerung(Sumrak bogova), kojeg Sebastian Dračić, autor rada, preuzima od naslova posljednje u ciklusu opera Richarda Wagnera, Prsten Nibelunga. No, tu prestaje svaka daljnja poveznica slike s Wagnerovim opusom i germanskom mitologijom. Sam termin Götterdämmerung ulaskom u engleski jezik dobiva nova značenja te se upotrebljava, primjerice, za katastrofalan ishod određenih događaja što se povezuje s apokaliptičnim scenarijem prikazanim na slici.

Sebastian Dračić rođen je 1980. u Zagrebu. Godine 2006. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera. Izlagao je na nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inozemstvu (Museum Lytke Gallery, Leipzig, Njemačka; Nacionalna Galerija, Skopje, Makedonija; Galerija ArtPoint, Kunstlerhaus, Beč).

Serija crteža pod nazivom Na Dančama autorice Ivane Dražić Selmani sastoji se od 16 minucioznih crteža veličine svega 3 × 4 cm, izvedenih tehnikom ugljena na papiru iz sketch bloka. Serija prikazuje prizore dolaska, kupanja i odlaska s Danača, jednog od najstarijih dubrovačkih kupališta, prema izvornim fotografijama iz sredine 20. stoljeća. Rad je popraćen i pismom iz 1941. koje, iako pisano u kontekstu strahota Drugog svjetskog rata, nosi poruku neobjašnjive lakoće postojanja. Prema riječima autorice, može se reći da sve breme onog što nosimo kao pojedinci biva isprano skokom u more.

Ivana Dražić Selmani rođena je 1972. u Zagrebu. Godine 1997. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i od tada se bavi pedagoškom radom u Dubrovniku. Izlagala je na osam samostalnih i dvadeset skupnih izložbi.

Video instalacija Bez naziva No.01/13 sastoji se od četiri simultane video projekcije na kojima se u vremenskoj petlji projiciraju statični kadrovi ljudske figure, autora Alena Floričića, koja ulazi u kadar, sjeda na stolicu, nesuvislo „komunicira“ s gledateljem, te zatim ponovno odlazi iz kadra i tako u nedogled. Projekcije nisu vremenski ni dramaturški sinkronizirane, što proizvodi snažan učinak kaotičnosti i apsurda, dodatno podcrtan neartikuliranim glasanjem figura.

Alen Floričić rođen je 1968. u Puli. Diplomirao je na odjelu Likovne umjetnosti, smjer kiparstvo na Pedagoškom fakultetu u Rijeci kod prof. Žarka Violida. Završio je dvogodišnji poslijediplomski magistarski studij videa i novih medija na Akademiji za likovne umjetnosti i oblikovanje u Ljubljani kod prof. Sreče Dragana. Radi kao profesor na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli. Izlagao je na mnogo samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalog u Centru za suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku, Kunsthalle Bethanien u Berlinu, Rennaisance society u Chicagu… Živi i radi u Labinu i Puli.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.