Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Bezoblična umjetnost

Školica, subota, 15. 3. 2014, od 15 do 17 sati

U stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti zacijelo ste primijetili umjetnička djela koja nisu ni slike ni skulpture u uobičajenom značenju te riječi, pa ipak vise na zidu galerijskih dvorana ili su smještena u njima. Za neka od tih djela teško ćemo dokučiti što predstavljaju, kakva je njihova tema i što nam umjetnik njima poručuje. Neka će nas iznenaditi (možda i šokirati), a neka će nam se na prvi pogled činiti ružnima. Hm, može li umjetnost biti ružna? Ili, da preokrenemo pitanje, mora li umjetnost nužno biti lijepa, oku ugodna?

Na ovoj radionici bavit ćemo se umjetničkim djelima koja na prvi pogled djeluju neprivlačno, pa čak i odbojno. Zbog čega su takvu umjetnost likovni kritičari nazvali „umjetnost bez forme“, „bezoblična umjetnost“ ili francuski: „enformel“? Zbog čega su umjetnici koristili pijesak, čađu, krpe, metalne strugotine, grančice drveća, morske naplavine... da izraze misli i osjećaje? Što su nam time željeli poručiti? Što ih je potaknulo da stvaraju „bezoblična djela“ i kojim su se materijalima pritom najradije služili? Istražit ćemo, dakako, može li takva umjetnost ipak biti lijepa. A na kraju saznat ćemo možemo li i sami kreirati „bezoblične radove“, čije bi poruke mogle biti jasne i zanimljive.

Dob djece: 6 do 11 godina

Materijal i pribor su osigurani.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 14.3.2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.