Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Abeceda tijela

Školica, subota, 22.3.2014. od 15 do 17 sati

dob djece: 8 do 12 godina

Izraziti se ili prenijeti poruku možemo učiniti na više načina: govorom, slikom, pismom. Ponekad je dovoljno koristiti vlastito tijelo, a da bismo razumjeli taj govor tijela nije nam potreban poseban prevoditelj. Sigurno vam je poznato da osobe oštećena sluha komuniciraju znakovnim jezikom, sustavom vizualnih znakova koji se izvode prvenstveno rukama, ali se dopunjuju i položajem tijela i glave te izrazom lica. I osobe koje nemaju poteškoća sa sluhom u svakodnevnoj se komunikaciji koriste tijelom, koje često otkriva više negoli bi možda željeli podijeliti. Svojim tijelom ili tijelom neke druge osobe ili više njih koriste se i brojni suvremeni umjetnici. Ponekad ga/ih snimaju ili fotografiraju, a ponekad umjetnik ili grupa ljudi prema umjetnikovoj zamisli svojim tijelima izvode neke radnje. Ovu posljednju vrstu umjetnosti nazivamo performansom.

U Muzeju suvremene umjetnosti izloženi su brojni radovi umjetnika koji su se koristili svojim tijelom ili tijelima drugih ljudi. Među njima ćemo pronaći i rad umjetnice Magdalene Pederin. Zašto je umjetnica u muzeju odlučila izložiti svoju hologramsku projekciju, kakav je njen govor tijela i koju nam poruku prenosi, samo su neka od pitanja na koje ćemo odgovore potražiti na ovotjednoj radionici. Također, istražit ćemo što nam i na koji način „pričaju“ osobe koje se pojavljuju „na stropu“ susjedne prostorije, u video instalaciji Dalibora Martinisa „Krugovi između površina“. Na kraju ćemo i sami pokušati izraziti se, ispričati priču, prenijeti poruku ili emociju koristeći se isključivo vlastitim tijelom. Abecedu tijela moguće je i naučiti i zna biti vrlo zabavna!

Za sudjelovanje u radionici nužno je znanje čitanja i pisanja!

Materijal i pribor su osigurani.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 21.3.2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.