Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

T-HTnagrada@msu.hr: nastavljamo sa predstavljanjem umjetnika

Marko Marković, Igor Ruf, Neli Ružić i Silvo Šarić

Preuzevši dijelove uvodnog teksta Leile Topić, članice Stručnog povjerenstva i autorice teksta u katalogu izložbe, nastavljamo s predstavljanjem umjetnika odabranih za ovogodišnju izložbu T-HTnagrada@msu.hr.

„Instalacija Marka Markovića Produkcija nasljedstva, koja se sastoji od zlatnika, zuba i dvije zlatne linije povučene na ogledalu, priziva gubitak obiteljskog tj. simboličkog naslijeđa prošlih ideologija. Duhovito, ali ne bez izvjesnog sarkazma, tako karakterističnog za Markovićeve radove, umjetnik, kao važne predmete obiteljske ostavštine, izabire zlatnik s likom Josipa Broza Tita, majčine pozlaćene zube te zlatni lančić i narukvicu dobivenu kao rođendanski poklon. Lančić i narukvica smrvljeni su u prah te ponuđeni na konzumiranje šmrkanjem, u obliku kokainskih, odnosno amfetaminskih linija. Kako i sam ističe, autor koristi zlato kao simbol bogatstva, prevodeći ga i u svijet umjetnosti u kojem stvaralaštvo postaje robna marka ili naprosto uspješan business.“

Marko Marković rođen je 1983. u Osijeku. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu (USA, Rusija, Mexico, Italija, Finska, Alžir, Kosovo, BiH, Srbija, Slovenija, Grčka). Dobitnik nagrade Radoslav Putar 2011. za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. Trenutno živi i radi u New Yorku u studiju Matthewa Barneya kao dio umjetničkog produkcijskog tima.

„Umjesto oblikovanja volumena i ispitivanja njegova odnosa s prostorom ili analiza igara punih i praznih masa kipara Igora Rufa, nesumnjivo, ponajprije zanima koncept. Odmičući se od skulpture shvaćene na tradicionalan način, Rufa zanima dijalog koji će hibridna forma, nastala spajanjem skulpture i video dokumentacije umjetnikovog performansa, uspostaviti s promatračem. Naime, kako sam bilježi, rad Medvjedolav „shvaća kao ekstenziju, umjetno stvoren organizam koji pospješuje kvalitete i proširuje mogućnosti djelovanja performera“.“

Igor Ruf rođen je 1984. u Virovitici gdje završava srednju strojarsko tehničku školu. Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana 2010. godine. Izlagao je na izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2012. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

„Kulturna proizvodnja kolektivnih nacionalnih sjećanja u srazu s osobnom memorijom tema je rada Neli Ružić Bez riječi. Utišane i neizgovorene riječi, bilježi umjetnica, posljedica su ideoloških promjena koje su dodatno usložile tvorbu lokalnih identiteta. Kako bilo, onkraj nostalgije i sentimenta, umjetnica se kritički pozicionira prema nacionalnoj homogenizaciji društva iz devedesetih te ispravlja previd u politici pamćenja upravo snimkom pjevušenja i mrmljanja pjesme „Marjane, Marjane“, a što je izvodi umjetničin otac.“

Neli Ružić rođena je 1966. u Splitu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, te postdiplomski studij na Fakultetu umjetnosti, UAEM, Meksiko. Dobitnica stipendije Conacyt, Meksiko (2012.-2013.), stipendije Grada Splita (1996.), te stipendije ArtsLink (1996.) za rezidenciju u Headlands Center for the Arts, Sausalito, SAD. Krajem devedesetih godina odlazi u Meksiko, te se vraća u Hrvatsku 2012. godine. Od 1990. imala je niz samostalnih izložbi i sudjeluje na brojnim izložbama, projektima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Splitu.

„Ponajbolji primjer težnje vidljivosti suvremene umjetničke proizvodnje jest ambijentalna instalacija Silva Šarića naslovljena Crna slika/Rozeta koja se sastoji od projekcije crnog kruga na crno platno kružnog oblika. Crna slika dodatnim oduzimanjem svjetla postaje crnjom, a plohi, odnosno slici, daje iluziju dubine. Posjetitelji koji se pojavljuju između izvora projekcije i slike ne remete taj odnos te autor bilježi kako u takvom poretku „tijela bivaju izbrisana, postaju nevidljiva, baš kao i njihov položaj u društvu, stvarnosti i umjetnosti“.“

Silvo Šarić rođen je 1965. godine u Puli. Diplomirao je kiparstvo na Odsjeku za likovne umjetnosti pri Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1990. u klasi profesora Josipa Diminića.Od 1991. do 1998. živio je i radio u Rimu. Kao dobitnik ArtsLink stipendije boravio na studijskom boravku u New Yorku i Bostonu 1998. Izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Vodnjanu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.