Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izlaganje Nataše Ivančević, muzejske savjetnice MSU-a na međunarodnoj stručnoj konferenciji “1914. RAT I MODERNIZAM” u Rigi

Nataša Ivančević održati će izlaganje na temu: “Rani radovi Josipa Seissela (Jo Klek) iz zbirke zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i njegov doprinos avangardnim pojavama u Hrvatskoj“.

Riga je ove godine kulturna prijestolnica Europe, gdje će se održati preko 200 kulturnih manifestacija. Mnoge će tematski biti posvećene povijesti Europe i Latvije, a ključno je obilježavanje stogodišnjice Velikog rata, izložbom “1914 Riga” kojom je otvoren Nacionalni muzej umjetnosti. Izložbom koja je otvorena od 18.1. do 20.4.2014. muzej je predstavio umjetnička djela koja tematiziraju ratna razaranja, ali i modernizacijske procese koji obilježavaju formiranje novih europskih država, te povijesne, društvene i kulturne promjene koje su nastale kao posljedica 1. svjetskog rata.

Na izložbi su predstavljeni radovi posuđeni iz jedanaest europskih zemalja. Muzej suvremne umjetnosti je posudio radove Josipa Seissela (iz zenitističkog razdoblja kada se je potpisivao pseudonimom Jo Klek), Milivoja Uzelca, Marijana Trepšea i Save Šumanovića. Nacionalni umjetnički muzej, u suradnji s fondacijom “Riga 2014”, Goethe Institutom Riga i Francuskim institutom Latvije, organizira međunarodnu stručnu konferenciju: “1914. RAT I MODERNIZAM”. Konferencija će se baviti temama povijesnih aspekata 1. svjetskog rata, modernizmima koji su nastali paralelno s dramatičnim društveno-političkim promjenama na europskom kontinentu, s naglaskom na avangardne pojave u umjetnosti istočne i centralne Europe. Na konferenciji koja će se održati 19. - 20.3.2014. sudjelovati će muzejska savjetnica Muzeja suvremene umjetnosti Nataša Ivančević, koja će održati izlaganje na temu: “Rani radovi Josipa Seissela (Jo Klek) iz zbirke zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i njegov doprinos avangardnim pojavama u Hrvatskoj“.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.