Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Flensted Mobiles u MSU dućanu

Moderni spoj estetike i dizajna za mir i ravnotežu u svakom prostoru

Jeste li se ikada zapitali zašto su bebe tako mirne dok leže u svojim krevetićima gledajući mobile iznad svoje glave? Poželite li i vi ponekada osjetiti taj spokoj i mir? Dobre vijesti stižu iz tvrtke Mare Mobili. Mobili nisu više rezervirani samo za djecu i dječje sobe. Prostor za njih možete pronaći u svakoj prostoriji vašeg doma ili ureda. Mobili predstavljaju moderan ukras koji oplemenjuje svaki prostor u kojem se nalazi, a dokazano je i da samo promatranje mobila smanjuje mentalnu napetost te „provjetrava” um. Bit mobila je u ravnoteži i pokretu. Čak i najnježnije, na ostalim objektima nevidljivo strujanje zraka potiče mobil na pokret. Mobili su već stoljećima prisutni u skandinavskim i baltičkim zemljama, kao ukras ili predmet posebnih „zaštitnih“ moći. Diljem su se svijeta upotrebljavali za „zaštitu” kuća od lopova i loših ljudi, a i danas se stavljaju iznad kolijevki da smiruju djecu, dok su ih nekoć trebali i „štititi".

Christian Flensted, začetnik ovog branda, svoj prvi mobil napravio je 1954. godine u čast proslave rođenja svoje kćeri te time započeo uspješno putovanje. Danas, šezdeset godina kasnije, Flensted mobili, osim u Danskoj, dostupni su i u tridesetak zemalja diljem svijeta. Posebnost u izradi Flensted mobila leži u ručnoj izradi; radnici mobile izrađuju kod kuće, na način da svaka dva tjedna preuzimaju materijale za izradu i isporučuju gotove mobile, spremne za putovanje svijetom. Na taj način podržavaju održivu proizvodnju i zaštitu okoliša. Flensted mobili inspirirani su raznim motivima - umjetničkim djelima, bajkama, životinjama, glazbom, prirodom, događajima i brojnim drugim elementima svijeta oko nas te svaki ima svoju „priču“. Prema tome su tematski i podijeljeni u više kategorija, poput moderni, prigodni, za djecu, sa životinjama.. Upravo su pokret i sklad osnovni slogan tvrtke koja svojim mobila nastoji uljepšati svijet i pridonijeti unutarnjoj, a time i vanjskoj ravnoteži pojedinca i svih zajedno. Većinu mobila dizajnirali su otac i sin Flensted, Christian i Ole dok ostale potpisuju umjetnici poput Sir Terry Frosta ili dizajnerskih studija poput Greenberg Kingsly.

Flensted mobiles ostvarili su i niz suradnji, kako s umjetnicima tako i s najpoznatijim svjetskim muzejima i galerijama poput Guggenheimovog muzeja u New Yorku, galerije Tate Modern u Londonu, Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku i Bauhaus muzeja u Weimaru. Mali iskorak iz muzejskog ozračja je, između ostalih, suradnja s Niels Bohr institutom iz Copenhagena i kreiranje Niels Bohr Atom Model mobila (Niels Bohr bio je danski fizičar koji je svojom kvantnom teorijom o građi atoma iz 1913. godine postao jedan od utemeljitelja atomske fizike).

S odabranim tvrtkama ostvarene su i posebne suradnje te kreirani posebni mobili povezani s određenim događajem ili proizvodom tvrtke. Neke od njih su Microsoft, Armani, Bayer i Van Clefs&Arpels. Flensted mobiles često su prisutni u scenografijama predstava i filmova. Svakako najblistaviji primjer je Mobil Flowing Rhythm koji je dio filma Tko se boji Virginije Wolf s Elizabeth Taylor u glavnoj ulozi iz 1966. godine, a nedavno je ostvarena suradnja i u filmu Fergie s Richardom Geerom u glavnoj ulozi, koji tek treba stići u naša kina.

Podarite svojem prostoru mir i ravnotežu s dizajnerskim potpisom.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.