Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Pripremamo izložbu Vlaste Delimar

Konzervatorsko-restauratorski radovi su u tijeku!

Vlastine kratkoročne materijale koje koristi za svoje ambijente i objekte u prostoru, kao što su čipka, fotografije, polomljena ogledala, plastično cvijeće i još štošta iz svijeta koji je okružuje, treba restaurirati oprezno. Iako konzervatorski pristup njenim radovima čine jednako zanimljivim postupci i izbor konzervatorsko-restauratorskog materijala, važno je istaknuti čuvanje ideje, tj. onoga što nam umjetnica komunicira odabirom različitih medija i načinom njihove upotrebe. Služeći se performansom, akcijom, ambijentom, fotografijom i potrošnim materijalima stavlja nas u poziciju iz koje treba pažljivo procijeniti granicu fizičkog zadiranja u njezin rad.

Konzervatorsko-restauratorski postupci uglavnom se sastoje od podljepljivanja ogledala i pincetom umetnutih otpalih komadića ogledala, fiksiranja odvojenog krep papira od podloge na izvorna mjesta, ravnanja fotografija posrednim vlaženjem preko membrane od sintetičkog netkanog platna, podljepljivanja poderotina u papiru, retuša papira, uklanjanja površinske nečistoće otopinama i gelovima, te čišćenja i retuširanja ukrasnih okvira.

U nekim fazama rada osobito je potrebno precizno odrediti etički prisup. Tako je, na primjer, u dogovoru s umjetnicom odlučeno da se nedostajući komadići ogledala neće nadomještati novima nego će se konzervirati postojeće stanje, kako novi elementi ne bi ni estetski ni fizički alternirali izvornu autoričinu ideju. Nakon konzervatorsko-resturatorskih radova promjene su prisutne ali ne i uočljive na prvi pogled. Cilj je upravo takav; učiniti materijale stabilnim, dati objektima opći dojam cjeline ali estetski ne utjecati na njihovu pojavnost. Kratkoročnim materijalima produžen je vijek trajanja, a vizualno korigirani, predmeti će lakše komunicirati autoričinu poruku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.