Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor s umjetničkim dvojcem LIGHTUNE.G

Utorak, 1. travnja 2014 u 17 sati

(nije prvotravanjska šala!)

Prostor povremenih izložba, 2.kat: THT nagrada@msu.hr

U sklopu Razgovora s umjetnicima koje predstavljamo u okviru ovogodišnje 7. po redu izložbe T-HTnagrada@MSU, s umjetničkim dvojcem LIGHTUNE.G, kojeg čine Bojan Gagić i Miodrag Gladović, razgovarat će Leila Topić, kustosica MSU-a i autorica predgovora u katalogu izložbe.

Leila Topić posebno ističe ovaj dvojac zbog jedinstvene primjene inovativne tehnologije. Polazišna premisa njihova stvaralaštva različiti su izvori svjetlosti poput neona, halogena, LED žarulja ili videoprojekcija, koji stvaraju određene zvučne frekvencije, koje se daljnjom obradom pretvaraju u modularni glazbeni komad.

Zahvaljujući širokom poznavanju izvedbenih umjetnosti, novih tehnologija, povijesti glazbe i umjetnosti zvuka, Gagić i Gladović stvaraju niz glazbeno-zvučnih performansa koji zahtijevaju od promatrača napuštanje uobičajenih mentalnih krajobraza napučenih slikama te traže od njih pomno slušanje tijekom gledanja. Performans posebno kreiran za T-HTnagrada@msu.hr izvodi se pod imenom Lighterature Reading, Chapter 11 a pretvara svjetlosne izvore u zvuk korištenjem fotonaponskog učinka uz pomoć solarnih ploča. Na taj način stvara se meditativan i nesvakidašnji ambijent prožimanja zvuka i slike u koji je publika, u punom značenju te riječi, pozvana na sudjelovanje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.