Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor s umjetnicom Vlastom Žanić

Utorak, 8. travnja 2014. u 17 sati

Prostor povremenih izložba,1.kat i terasa MSU-a: THT NAGRADA@MSU.HR

U sklopu Razgovora s umjetnicima koje predstavljamo u okviru ovogodišnje 7. po redu izložbe T-HTnagrada@MSU, s umjetnicom Vlastom Žanić razgovarat će Nada Beroš, muzejska savjetnica i voditeljica Pedagoškog odjela.

Kiparica po obrazovanju, Vlasta Žanić, posljednjih godina osobito je zapažena po suptilnim performansima i video-perfromansima u galerijskim prostorima. U najnovijem happeningu, u trajanju od 40-ak minuta, simboličnog naslova preuzetog iz računalnog nazivlja, Recycle Bin, preispituje vlastite identitetske mijene kroz predmete što ih je koristila u performansima, happeninzima i sličnim događanjima koji su obilježili posljednjih desetak godina njezina života i umjetničke karijere (Mlijeko, Krijesnice, Udaljavanje, Križanje, Illusion, Rožata).

Posežući za „odbačenim i devalviranim rekvizitima“ iz svojih performansa, smješta ih u prostorni okvir pozornice 'Gorgone' Muzeja suvremene umjetnosti, reinkarnirajući ih u simultanoj izvedbi novih, izmijenjenih i umnoženih značenja.

Nepredvidivo kretanje publike, koja je pozvana da sudjeluje u happeningu i postane tkivo događanja, baš kao i u mnogim drugim performansima te umjetnice, pridonosi stvaranju anarhične ambijentalne situacije na granici teatra i fluxusovskog happeninga.

Osim na razgovor, u utorak, 8. travnja u 17 sati, publika je pozvana i na interakciju s jednim od najslađih produkata Vlastinih performansa – rožatom.

Happening Vlaste Žanić Recycle Bin, kojim je otvorena izložba T-HTnagrada@MSU, predstavljen je na 1. katu u obliku dokumentarnog videa.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.