Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor s umjetnicom Ivanom Keser u stalnom postavu Zbirki u pokretu

Četvrtak, 10. travnja 2014. u 16 sati

Prostor Zbirki u pokretu, 1.kat

Nedavno postavljeno djelo u cjelini Umjetnost kao život, na 1. katu stalnog postava Zbirki u pokretu, rad je konceptualne umjetnice Ivane Keser, nastao 1996, a otkupljen za MSU Zbirku prošle godine. Riječ je o autorskim novinama kojima je umjetnica stekla visoku umjetničku reputaciju i koje su predstavljene na nekima od najvažnijih pregleda europske umjetnosti u svijetu, primjerice na izložbi Eye on Europe, MoMA, New York, 2006.

Umjetničke novine objavljuje od 1996. samostalno ili u suradnji s muzejskim institucijama te izdavačkim kućama. Do 2007. godine objavila je dvadesetak tiskanih izdanja, koja su distribuirana u nakladi do 5000 primjeraka. Neke od njih publicirane su kao prilozi u redovitim novinskim izdanjima u nakladi od 230 000 primjeraka (kao što su Kleine Zeitung, 1996; Der Standard, 2000; Delo, 2003). Novine Ivane Keser kombiniraju esejistički postupak integriranja autorskih fotografija, teksta, komentara na političku i društvenu stvarnost kao i vlastitih razmišljanja. Osim toga, umjetnica u novine uključuje vlastite ilustracije, crteže, karikature, te na taj način novine postaju kolaž vizualnog i tekstualnog, utemeljen na kompleksnom odnosu između riječi i slike. Tiskane novine zasnovane su na ideji reciklaže, efemernosti, ali i neprestanog generiranja i multipliciranja. Kao oblik prisutnosti u muzejskom kontekstu, riječ je o radu koji se zasniva na interakciji s posjetiteljima koji svoj primjerak novina slobodno uzimaju i odnose.

S umjetnicom razgovara kustosica Kristina Bonjeković Stojković, voditeljica Zbirke crteža, grafika, plakata i radova na papiru.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.