Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

T-HTnagrada@msu.hr predstavlja: Silvestar Kolbas

Utorak, 15.4., 17h, prostor povremenih izložaba, 1. kat

U sklopu razgovora s umjetnicima predstavljenim na ovogodišnjoj izložbi T-HT@MSU, sa Silvestrom Kolbasom će o njegovom radu razgovarati Leila Topić, kustosica MSU-a i autorica predgovora u katalogu iz kojeg izdvajamo: „Ruševine tajnovitošću privlače sve ljude“ pisao je 1802. godine francuski publicist i diplomat François-René de Chateaubriand objašnjavajući da je taj osjećaj povezan s krhkošću ljudske prirode i sa skrivenom sličnošću ruše vina i kratkotrajnošću ljudskog života. Privlačna moć zapretane povijesti, ruina i krh - kosti sjećanja o kojoj je pisao Chateaubriand, potakla je i Silvestra Kolbasa da rekonstruira projekciju šetnice uz Stari most u Mostaru na posve jedinstven i neuobičajen način. Naime, na ruševinama nekadašnjeg kina Crvena zvijezda u Vinkovcima, filmaš Silvestar Kolbas pronalazi ostatke oštećenih filmskih vrpci koje su sadržavale dijelove različitih filmskih radova iz produkcije bivše države. Budući da je zbog brojnih oštećenja filmska vrpca postala nepodesna za primarnu uporabu, Kolbas je odlučio restaurirati je. Rekonstrukcijom je us pio sastaviti kadar od 108 fotograma, što iznosi 4 i pol sekunde, te je uvećao 24 susljedne sličice koje bi inače predstavljale jednu filmsku sekundu u 24 foto - grafije formata 50 x 70 cm. Film, koji se projicira uz fotografije, sastavljen je od više različitih kadrova s pronađenih filmskih vrpci podcrtavajući ideju tra- di cio nalne kineske poslovice koja tvrdi da je najbolje pamćenje slabije od naj bljeđe tinte.“

Silvestar Kolbas, fotograf, filmski snimatelj i redatelj. Rođen 1956. u Petrovcima kraj Vukovara, odrastao u Vinkovcima. Diplomirao filmsko i TV snimanje 1982. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas redoviti profesor. Tokom karijere prepliću mu se fotografski i snimateljski rad.Snimio više igranih i TV – filmova, TV- serija i veći broj dokumentarnih filmova, što u televizijskoj, što u nezavisnim produkcijama. Redatelj dokumentarnih filmova Sve o Evi (2003.), 20 dana na Tibetu (2011.), Ratni reporter (2011.), te Auto-portret V2.1 (2012.).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.