Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica za djecu uz 19. muzejsku edukakativnu akciju (BEZ) VEZE Kada obični predmeti postaju umjetnost?

17.4.2014, 15 do 17 sati

Stalni postav i Školica

dob djece: 7 do 13 godina

U Muzeju suvremene umjetnosti izloženo je nekoliko „predmeta“ koji su vam zacijelo poznati iz svakodnevnog života, poput primjerice cipela ili automobila. No, ni cipele, ni automobil u muzeju ne služe svojoj prvotnoj svrsi, zaštićenom kretanju od jedne do druge točke. Čak i da nam odgovara broj, cipele kipara Đorđa Jandrića ne možemo obuti ni prošetati njima muzejom niti, ukoliko je muzejski čuvar nepažljiv, išetati iz njega s umjetnikovim cipelama na nogama. Štoviše, budni čuvar upozorava nas da ih ne smijemo ni dodirnuti. Cipele u muzeju prestaju biti obične, iznošene cipele umjetnika i postaju skulptura i to ne bilo kakva, nego Peta skulptura.

Jednako tako automobilom marke Renault 4 kipara Ivana Kožarića ne možemo se (više) provozati. I to ne zato što je star i preokrenut na bok i stoga što više podsjeća na olupinu nego na prometalo, nego zato što je smještanjem u galerijsku dvoranu Kožarićev Renault 4 postao umjetničkim djelom. Kako je to moguće? Možemo li i mi donijeti neke predmete i samim njihovim postavljanjem u muzej pretvoriti ih u umjetnost?

Odgovor na to pitanje nije tako jednostavan. Pozivamo vas da u ovoj radionici naučimo što je to ready-made, odakle se stvorio, tko je njegov umjetnički „tata“ i kako se i mi možemo poigrati stvaranjem umjetničkih djela od već gotovih predmeta, igračaka, odbačenih i nepotrebnih stvari.

Pozivamo vas da sa sobom donesete neki predmet koji vam više nije potreban i koji će sada u našoj radionici zadobiti nov izgled i značenje. A da li će postati „umjetničkim djelom“ nakon naše „obrade“ o tome ćemo odlučiti nakon zajedničke žive diskusije.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do srijede 16.4.2014.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.