Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Razgovor s umjetnicom Mirjanom Vodopijom

Uz izložbu T-HT NAGRADA@MSU

Utorak, 22. travnja 2014. u 17 sati

Prostor povremenih izložbi, 2.kat i terasa MSU-a

U sklopu Razgovora s umjetnicima predstavljenim na ovogodišnjoj, sedmoj po redu izložbi T-HT NAGRADA@MSU, s multimedijskom umjetnicom Mirjanom Vodopijom razgovarat će Kosjenka Laszlo Klemar, suradnica u Odjelu za pedagošku djelatnost Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

U trokanalnoj video instalaciji Mogućnost, volja, odluka, djelovanje Mirjana Vodopija progovara o ljudskoj potrebi za djelovanjem, kojemu prethodi donošenje odluke. No za provedbu odluke potrebna je hrabrost, koja često izostaje.

U videu Led vidimo stope u snijegu koje završavaju na rubu zaleđenog jezera. Lik umjetnice zamijenjen je crtežom projiciranim na print, čime se postiže atmosfera nestvarnosti, snoviđenja. Riječima umjetnice ...Često se pri provedbi nekih svojih odluka osjećam tako nestvarno kao da sam nacrtana kako to činim, a ne stvarna. Ponekad odustanem, okrenem se i vratim svojim stopama. Po stopama u snijegu na slici ne može se sa sigurnošću utvrditi jesam li se vratila ili sam otišla.

U videu Bijelo umjetnica nepomično stoji usred bjeline, lišene bilo kakva sadržaja. Prizor možemo protumačiti kao nepotrebnost kretanja, odnosno djelovanja, jer cilj ne postoji. U posljednjem videu Odlazak pratimo je kako nestaje u daljini. Odluka je donesena i provedena, bez zastajanja, dvojbi ili kolebanja.

S umjetnicom ćemo razgovarati i o tome koja je uloga svjetla u njenim radovima i kako ono utječe na stvaranje dojma prolaznosti i nestajanja te kontemplativnog doživljaja.

Rad Mirjane Vodopije Mogućnost, volja, odluka, djelovanje predstavljen je na 2. katu prostora za povremene izložbe MSU-a.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.