Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Međunarodni simpozij AVGUST ČERNIGOJ I NASLIJEĐE EKSPERIMENTALNIH PRAKSI

Loški muzej, Škofja Loka, Slovenija; 24. travanj 2014, od 10 do 15 sati.

Međunarodni simpozij Avgust Černigoj i nasljeđe eksperimentalnih praksi dio je istraživačko-izložbenog projekta Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BAUNET) u kojem sudjeluju kulturne institucije iz četiri europske zemlje: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb (Hrvatska),Universalmuseum Joanneum, Graz (Austrija), Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo (Bosna i Hercegovina) i Loški muzej, Škofja Loka (Slovenija).

Osnovni cilj projekta BAUNET je istražiti i prezentirati aktivnosti i međusobne odnose umjetnika iz jugoistočne Europe koji su se školovali na međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, utjecaje na umjetničku praksu pedesetih godina 20. st. u regiji i naslijeđe avangardnih pokreta. Okosnicu dvogodišnjeg projekta (listopad 2013. – rujan 2015.) čine estetski i pedagoški koncepti škole Bauhaus koji su bili primjenjivani na sve umjetničke discipline.

U tematskom okviru projekta BAUNET, simpozij Avgust Černigoj i nasljeđe eksperimentalnih praksi posvećen je jedinom slovenskom umjetniku koji se školovao na Bauhausu.Černigoj(1898, Trst -1985, Sežana) je poznat po avangardnim eksperimentima u području konstruktivizma.

Pohađao je školu Bauhaus u Weimaru tijekom jednog semestra 1924. što je imalo velik utjecaj na njegov razvoj kao umjetnika s obzirom da je došao u izravan kontakt s ruskom avangardom, posebno s konstruktivizmom. Černigojev najveći doprinos slovenskoj umjetnosti jeste u proširenom razumijevanju umjetnosti i umjetničkog rada. Cilj ovog stručnog i javnog skupa jeste da po prvi put predstavi različite aspekte Černigojeva rada u kontekstu Bauhausa, i osvijetli njegov utjecaj na slovensku avangardu.

Stručnjaci iz slovenskih i europskih muzeja, sveučilišta i drugih institucija koji se bave temom simpozija predstavit će i raspravljati o različitim temama vezanim za život i djelovanje Avgusta Černigoja.

Ciljana publika su kustosi, znanstvenici, profesori i studenti kao i ostali zainteresirani slušatelji.

Predavanja će biti simultano prevođena na engleski jezik. Po završetku simpozija bit će publiciran dvojezični zbornik (slovenski- engleski) s tekstovima sudionika.

Sudionici:

dr. sc. Peter Krečič, Arhitektonski fakultet, Ljubljana; Nada Zoran, povjesničarka umjetnosti, Ljubljana; Barbara Sterle Vurnik, Loški muzej, Škofja Loka; Dragan Živadinov, Zavod Delak, Ljubljana; dr. Irene Mislej, povjesničarka umjetnosti, Ajdovščina; dr. Lovorka

Magaš Bilandžić, Filozofski fakultet, Zagreb; dr. sc. Janez Vrečko, Filozofski fakultet, Ljubljana; dr. Aida Abadžić Hodžić, Filozofski fakultet, Sarajevo; Tatjana Rojc, književna kritičarka, Trst.

Koncept i organizacija:

- Jana Mlakar, ravnateljica, Loški muzej, Škofja Loka

- Barbara Sterle Vurnik, koordinatorica projekta BAUNET za Sloveniju i muzejska savjetnica, Loški muzej, Škofja Loka

Dodatne informacije: barbara.sterle@loški-muzej.si

Organizator: Loški muzej, Škofja Loka, Slovenija


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.