Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: (Dvostruki) tobogan

subota, 26. 4. 2014, od 15 do 17 sati

U sklopu muzejske edukativne akcije (Bez)veze

Vjerujemo da svi znate za Dvostruki tobogan zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Mnogi ste se vjerojatno i spustili njime. Jeste li se ikad zapitali zašto se ta sprava, koju obično nalazimo na igralištima i u vodenim parkovima, nalazi u muzeju? I kakve to ima veze s umjetnošću?

Upravo u sklopu naše nove edukativne akcije Kakve to veze ima s umjetnošću?, koja se u mnogim hrvatskim muzejima i galerijama odvija u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva pod zajedničkim naslovom (Bez)veze, razgovarat ćemo o tom popularnom djelu umjetnika Carstena Höllera.

Osim što ima funkciju „prijevoznog sredstva“ kojim se najbrže stiže s drugog i trećeg kata stalnog postava na muzejski plato, tobogan je ujedno i jedan od izložaka u našim Zbirkama u pokretu. Drugim riječima, on je umjetničko djelo, skulptura koju možemo razgledati ne samo izvana, već i iznutra. Njezin autor, Carsten Höller, poznat je po velikim instalacijama koje često pozivaju posjetitelje na sudjelovanje.

Zašto se Höller odlučio na izradu neobičnih tobogana i kako tobogan može postati umjetničkim djelom, neka su od pitanja na koja ćemo odgovore potražiti na ovotjednoj radionici. Pritom ćemo se, naravno, morati više puta spustiti niz tobogan, jer je i osjećaj izazvan spuštanjem sastavni dio ovog umjetničkog rada.

Potaknuti svim tim doživljajima, na kraju ćemo pokušati osmisliti vlastite skulpture koje bi mogle imati neku korisnu funkciju, npr. sito za brašno; cjedilo za čaj; krckalica za orahe i sl.

Pribor je osiguran, a slobodno donesite neke materijale od kojih biste željeli napraviti svoju skulpturu, npr. tuljce od toaletnog papira, različite kartonske kutijice i drugu ambalažu.

dob djece: 6 do 11 godina

prostor Školice i ZUP-a

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: eduakcija@msu.hr

Prijave su otvorene do petka 25.4.2014.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.