Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

In memoriam Nada Kareš Richter

U Zagrebu je u 88. godini preminula Nada Kareš Richter, kazališna glumica i donatorica koja je sa suprugom arhitektom i umjetnikom Vjenceslavom Richterom poklonila Gradu Zagrebu 1980. godine obiteljsku kuću i dvjestotinjak umjetničkih radova. Nada Kareš Richter rođena je u Bjelovaru 1926. godine, i nakon kratke karijere kazališne glumice u potpunosti se posvećuje profesionalnom životu svojeg supruga. Njihova zajednička ideja o donaciji umjetničkih radova i obiteljske kuće na zagrebačkom Vrhovcu 38 proizašla je iz plemenite namjere da obogate kulturni život svojih sugrađana i grada u kojem su živjeli.

Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter predana je na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti 1997. godine i to je bio početak intenzivnog rada na stručnoj obradi umjetničkih radova Vjenceslava Richtera, ali i prisne suradnje kustosa muzeja i donatora, usmjerene prema stvaranju uvjeta za otvaranje zbirke javnosti. Prizemlje kuće preuređeno je u izložbeni prostor u kojem se nalazi stalni postav darovanih radova a na inicijativu donatora uređen je park skulptura. U proljeće 2000. godine Zbirka je otvorena za javnost, dok je intenzivna suradnja Vjenceslava Richtera i Muzeja nastavljena umjetnikovim predanim proširivanjem donacije novim radovima.

Nada Kareš Richter je ovu iznimno vrijednu donaciju 2007. godine upotpunila arhivskom građom Vjenceslava Richtera koja je sačuvana u obiteljskoj kući. Arhivska građa obuhvaća arhitektonske projekte, skice, rukopisnu građu, plakate, fotodokumentaciju, osobne predmete i knjižnu građu koja se sastoji od knjiga, stručnih časopisa, monografija i kataloga te predstavlja nezaobilazno mjesto istraživanja.

Zbirka Richter, danas je mjesto poticaja i promocije novih umjetničkih strujanja, druženja i razmjene ideja, gdje su prema želji donatora rezervirani prostori za dokumentaciju, istraživanje, prezentaciju i stručnu obradu vrijedne umjetničke i arhivske građe koja pripada hrvatskoj umjetnosti druge polovine 20. stoljeća.

Nada Kareš Richter, velikodušna darovateljica Grada Zagreba i Muzeja suvremene umjetnosti, ostat će nam u sjećanju kao osoba iznimno vedrog, optimističnog duha, osoba čije smo društvo cijenili i imali čast uživati u njemu.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.