Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izlaganje Leile Topić na konferenciji: „Dva dana za baštinu: Digitalizacija kao stara/nova strategija upravljanja baštinom“

Filozofski fakultet u Zagrebu, 28. i 29. 4. 2014.

Tema skupa je digitalizacija kao sve važnijapotpora u procesima dokumentiranja, zaštite, istraživanja i komuniciranja kulturne baštine. Temi se pristupa multidisciplinarno, na skupu će biti zastupljene različite razine bavljenja digitalnom građom; na teorijskoj, znanstveno izdavačkoj, nastavnoj i informacijsko-komunikacijskoj, te digitalizacija materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Program će biti podijeljen u šest sesija a skup će završiti okruglim stolom pod nazivom Strategija digitalizacije i upravljanje baštinom.

Kustosica MSU-a, Leila Topić, na konferenciji će održati predavanje naslovljeno "Medijska umjetnosti: što i kako čuvati – primjeri iz prakse MSU" na drugom danu konferencije, u sklopu sesije: "Digitalizacija suvremenih umjetničkih praksi i nezavisne kulture“.

Takozvana nova medijska umjetnost svojim načinima prezentacije, dokumentacije ali i čuvanja predstavlja nove izazove za muzejske radnike. Medijska umjetnost je najčešće interaktivna, suradnička, promjenjiva i vremenski uvjetovana te se opire „objektifikaciji“ odnosno klasičnim metodama muzealiziranja. Na primjerima radova nekolicine multimedijskih umjetnika poput Ivana Marušića Klifa, Andreje Kulunčić ili Antuna Božičevića, kustosica i voditeljica Zbirke medijske umjetnosti, Leila Topić, izložit će neke od izazova s kojim se susreće u svojem bavljenju medijskom umjetnošću.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.