Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

TIJELO DANAS: FRAGMENTI OSJEĆAJA

Međunarodna konferencija, Dvorana Gorgona, 16. i 17. svibnja 2014.

U povodu retrospektivne izložbe Vlasta Delimar: To sam ja u suradnji s udrugom Domino Perforacije festival, Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti organizira međunarodnu konferenciju o temi

Tijelo danas: fragment osjećaja:

1. privatno i javno tijelo

2. tijelo kao prostor izvedbe

3. tijelo u akciji

4. identitet i autobiografija tijela

Vlasta Delimar se uvrštava među najznačajnije hrvatske multimedijalne i performerske umjetnice druge polovice 20. stoljeća. Tema konferencije stoga želi propitati ulogu umjetnosti tijela Vlaste Delimar u društvenom i umjetničkom kontekstu od 80-ih do danas, te pokušati dati odgovore na pitanja: kakva je somatosfera našega društva danas, kamo s tijelom? što nam to govore studiji tijela i teorije tijela danas? Na području bivše Jugoslavije krajem sedamdesetih, Vlasta Delimar prva je umjetnica nakon Marine Abramović koja je počela koristi svoje nago tijelo.

Korporalni zaokret, koji se događa 60-ih godina 20. stoljeća, podudara se s performativnim zaokretom kojemu svoju Estetiku performativne umjetnosti (2004) posvećuje Erika Fischer-Lichte. Pritom, zanimljivo je, a i paradoksalno, da fascinacija tijelom raste upravo u civilizacijskom procesu, koji je Norbert Elias opisao kao proces apstrakcije u kojemu distanca osobe prema vlastitom tijelu i prema tijelima drugih postaje sve veća kao što se povećava i prag stida.

Poznata je činjenica da je 60-ih godina bilo snažno potiskivanje nagona u puritanskoj američkoj tradiciji; vitalno i strašću prožeto, puteno tijelo bilo je isključeno iz javne kulture. Oslobođenje tijela koje je provela američka neoavangarda (hippie revolucija) označava temeljnu kulturnu promjenu u zapadnom svijetu, ističe Erika Fischer-Lichte, i tek na temelju toga zapadnoj je kulturi bila moguća tvorba novoga identiteta.

Susretom-razgovorom teoretičara/ki, praktičara/ki, kustosa/ica i umjetnika/ica o toj temi propituje se uloga umjetnosti tijela Vlaste Delimar u kontekstu 80-ih – kada je svojim otvorenim tijelom, kao protestnim potencijalom, označila neke slijepe pjege ondašnjega socijalističkoga društva – kao i u kontekstu trideset godina poslije.

Program

Petak, 16. 5. 2014, Dvorana Gorgona, od 11 do 14 sati

Žarko Paić: Ogoljenost života i dah užitka: Refleksije o tjelesnosti u granicama biopolitike danas („Slučaj“ Vlaste Delimar)

Željka Jelavić: Kroćenje žena – žensko tijelo u medijima

Silva Kalčić: Čovjek-kip izlazi iz društva arhitekture (J. É. Faure)

Mladen Miljanović: Laku noć – Stanje tijela

Marina Gržinić: Vlasta Delimar

Katalin Ladik: Tijelo danas – Paralele u umetničkoj praksi Vlaste Delimar i Katalin Ladik

Razgovor sudionika s Vlastom Delimar

Moderatorica: Martina Munivrana

U 14.00 performans Poziv na druženje: Vlasta Delimar, Katalin Ladik, Marina Gržinić.

Performans:Eisa Jocson (Filipini), Macho Dancer

Dvorana Gorgona u 20 sati

U svom radu Macho Dancer, Eisa Jocson istražuje i dekonstruira macho dance, jedinstvenu pojavu na Filipinima koju izvode mladići u noćnim klubovima za mušku kao i za žensku publiku. Utjelovljujući macho plesača, ona izaziva našu percepciju seksualnosti i pitanja roda kao sredstva društvene mobilnosti. Eisa Jocson se poigrava ironijom situacije stvorenoj u ovoj izvedbi koja istražuje ekonomiju tijela, tijela u pokretu, tijela koje se nudi na pozornici – za neki oblik konzumacije.

Eisa Jocson je suvremena koreografkinja i plesačica s Filipina. Od plesa na šipki do macho plesa, Eisa istražuje rad i reprezentaciju tijela u pokretu u uslužnim djelatnostima, te izlaže formiranje spola, politiku zavođenja i društvenu pokretljivost na Filipinima.

Subota, 17. 5. 2014. Dvorana Gorgona, od 11 do 14 sati

Laura Kumin: Izvan granica – ples, tijelo i moć

Danielle Del Pozzo: Prepoznati razlike – Kad tijelo umjetnika razgovara s društvom

Lois Keidan: Izmišljeno

Philiph Babott: Elementi šamanizma unutar izvedbene umjetnosti

Zvonimir Dobrović: Rušeći norme

Na kraju razgovor svih sudionika s Vlastom Delimar.

Moderatorica: Mirta Jurilj

U 14.00 sati performans Poziv na druženje: Vlasta Delimar, Lois Keidan, Danielle del Pozzo.

Predavanja i razgovor su na engleskom.

Performans: Performing Gender

Dvorana Gorgona u 19 sati

IZVEDBE:

Jan Martens (Nizozemska)

Poliana Lima (Španjolska)

Siniša Labrović (Hrvatska)

Cecilia Moisio (Italija)

Performing Gender je dvogodišnji projekt umjetničkog istraživanja o identitetima u kojemu sudjeluje Domino (Queer Zagreb) iz Hrvatske s još tri organizacije iz Italije (Gender Bender Festival), Nizozemske (Dutch Dance Festival), te Španjolske (Paso a 2 Platforma Coreográfica Asociación Cultural). Unutar projekta, pozvano je šesnaest umjetnika iz partnerskih država koji će tijekom rezidencija u europskim muzejima suvremene i moderne umjetnosti provoditi istraživanje o seksualnosti i rodnim ulogama kroz umjetnine u fundusu partnerskih muzeja. U zagrebačkom dijelu projekta sudjeluju Jan Martens (u suradnji s Brunom Isakovićem), Cecilia Moisio, Siniša Labrović i Poliana Lima.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.