Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Školjke i njihove mijene

subota, 10. 5. 2014. od 15 do 17 sati

Kreativne radionice Kakve to veze ima s umjetnošću, u okviru muzejske edukativne igre (BEZ)VEZE

Mjesto: stalni postav Zbirke u pokretu i Školica

Vjerojatno ste u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti (Zbirkama u pokretu) primijetili neobičnu kuću dvojice arhitekata Penezića i Rogine, umjetničku instalaciju u kojoj se, između ostalih stvari, nalaze prave pravcate toaletne školjke. Izgledom, one se ni po čemu ne razlikuju od onih u našim kućama, stanovima, restoranima, trgovačkim centrima (doduše, ovdje su uvijek čiste!). Dakako, u Muzeju te školjke nemaju svoju uobičajenu namjenu. Njihova je uloga da nam zajedno s ostalim predmetima od kojih se ta umjetnina sastoji, predoče i prenesu ideju (poruku) umjetnika. Još je jedna toaletna školjka, točnije pisoar, pronašla svoje mjesto u umjetnosti. Riječ je o pisoaru kojega je u umjetničko djelo pretvorio poznati francuski umjetnik Marcel Duchamp, otac ready-madea. Pod imenom Fontana, 1917, taj je pisoar postao poznat diljem svijeta i pokrenuo je pravu revoluciju u umjetnosti 20. stoljeća.

Sve o Duchampovoj Fontani, toaletnim školjkama u sklopu instalacije Penezića i Rogine i ostalim zanimljivim ready-madeovima saznat ćete na radionici. Na istoj ćemo radionici pregledati fotografije i crteže koje ste izradili prethodne subote i zajednički odlučiti kojima od njih možemo promijeniti smisao i značenje.

Dob: 6 do 11 godina


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.